praznovanje 100 let GRS Jesenice, tekmovanje prva pomoč / Foto: Nik Bertoncelj

V soboto je v sklopu Dneva reševalcev potekalo tudi tekmovanje gorskih reševalcev v prvi pomoči. / Foto: Nik Bertoncelj

»Vzamemo opremo in gremo ...«

Jeseniški gorski reševalci so v soboto praznovali stoletnico. Ob zadovoljstvu ob prehojeni poti in čestitkah za jubilej pa so vendarle opozorili: Naši predhodniki pred stotimi leti so začeli v garaži in še danes delujemo v garaži. Neogrevani, pozimi ledeno mrzli, brez vode in sanitarij. Ob jubileju je zato njihova velika želja, da bi dobili boljše prostore.

Jeseniški alpinisti so bili od nekdaj aktivni pri plezanju in reševanju v Julijskih Alpah, za ustanovni datum pa štejejo 11. avgust 1924, ko se je na Triglavu smrtno ponesrečil dr. Klement Jug in so ga reševali jeseniški gorski reševalci. Joža Čop, Miha Potočnik, Matevž Frelih, Uroš Župančič in drugi legendarni alpinisti so bili idejni vodje sodobnejšega načina reševanja.

Jesenice – Jernej Arh, 39 let, zdravnik urolog. Oče treh otrok. Katarina Noč Feldin, 37 let, komercialistka za tuje trge. Mamica osemmesečnega dečka. Dva obraza jeseniških gorskih reševalcev, srčnih mož in deklet, ki so svoje poslanstvo našli v pomoči soljudem, ko se ti znajdejo v težavah v gorah. Sta člana ene najstarejših gorskih reševalnih služb v državi, društva GRS Jesenice, ki je bilo ustanovljeno pred natanko stotimi leti. Jubilej so zaznamovali v soboto s slovesno akademijo v jeseniškem Kolpernu in prikazno vajo reševanja z najvišjega jeseniškega dimnika pri Sparu.

Še vedno so v – garaži ...

Kot je povedal predsednik GRS Jesenice Igor Potočnik, ima društvo GRS Jesenice danes 47 članov, med njimi so aktivni gorski reševalci, reševalci letalci, inštruktorji gorskega reševanja, dva zdravnika, medicinski tehniki, vodnik reševalnega psa pa tudi veteran in dva pripravnika za reševalca.

V povprečju imajo med petnajst in dvajset reševalnih akcij, samo lani so bili aktivirani devetnajstkrat. »Največkrat rešujemo v Karavankah, gre za razne zdrse, onemoglost, zvite gležnje, zlome, kdo se izgubi, omaga ... Čeprav na našem območju niso zelo visoke gore, pa je večina poti na soncu in poleti prihaja do dehidracij, planinci omagajo zaradi vročine. Veliko nesreč je posledica neprimerne obutve, prav tako mnogi ne spremljajo vremenske napovedi. Zadnja leta se na našem območju izgubi tudi veliko migrantov, ki z vlakom pridejo do Jesenic, potem pa jih navigacija usmeri čez hribe v Avstrijo. Večina jih ni primerno opremljenih, pogosto omagajo, se izgubijo, težava pa je tudi v tem, da se začnejo skrivati, ko jim pridemo na pomoč ...«

Jeseniški gorski reševalci so po Potočnikovih besedah zadovoljni z opremo, nekaj je dobijo prek zveze, nekaj kupijo sami, veliko pa pomagajo donatorji.

»Imamo dve vozili, ki sta praktično novi, naslednje leto dobimo tudi štirikolesnik, ki bo olajšal reševalne akcije in skrajšal čas prihoda do ponesrečenca, zlasti pozimi, saj se bodo nanj lahko namestile tudi gosenice. Lani smo od občin Jesenice in Kranjska Gora dobili tudi sredstva za nakup drona, ki je izredno uporaben, ima tudi termo kamero in nam prihrani veliko hoje.«

Na drugi strani pa, opozarja Potočnik, je društvo pred stotimi leti začelo v garaži in je še vedno – v garaži. »Žal imamo prostore v navadni garaži, ki je pozimi ledeno mrzla, saj je neogrevana, v njej nimamo niti vode niti sanitarij. Ko se po kakšni težki reševalni akciji umazani in blatni vrnemo v prostore, se ne moremo niti umiti ... Zgolj dobri volji kolegov gasilcev iz GARS se lahko zahvalimo, da imamo pozimi vsaj sestanke na toplem v njihovih prostorih. Ob jubileju je zato ena od večjih želja, da bi dobili boljše prostore.«

Čestitke in minuta molka

Na slavnostni akademiji ob stoletnici je čestitke društvu izrekel tudi predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Gregor Dolinar. Prav tako sta čestitala Domen Torkar, vodja kranjske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, in jeseniška podžupanja Tina Repovž. Dogodka so se udeležili člani prijateljskih gorskoreševalnih društev, tudi iz avstrijskega Beljaka in italijanskega Rablja. Jeseničani so se zahvalili s plaketami in zbornikom, ki je izšel ob jubileju. Med njimi so bili posebne pozornosti deležni veterani Berti Krapež, Franc Koblar, Miro Zakrajšek, Jože Fele in Lojze Novak.

Na dogodku so se z minuto molka poklonili tudi spominu na vse preminule gorske reševalce; prav pred dnevi je preminil tudi najstarejši član GRS Jesenice, 93-letni Cveto Jakelj.

Obenem je v sklopu Dneva reševalcev potekalo tekmovanje ekip gorskih reševalcev v prvi pomoči, kjer je prvo mesto osvojila ekipa GRS Škofja Loka.