doživi srednji vek Žiganja vas srednjeveški plesi in glasbeni nastop madžarske skupine Hollóének Hungarica / Foto: Tina Dokl

Med glasbenim nastopom skupine Hollóének Hungarica / Foto: Tina Dokl

Pristno doživetje srednjega veka

V idilični Žiganji vasi v tržiški občini se je v soboto odvilo pravo srednjeveško doživetje ob več kot pol tisočletja stari votli lipi in nekdaj romarski cerkvi sv. Urha, ki je bila omenjena že leta 1327.

Žiganja vas – Kljub ne prav prijaznemu vremenu so obiskovalci uživali. »Tretjič smo na tej prireditvi, doma smo s Smlednika. Zelo prijetno je, vidi se tudi, kako so vsi povezani, kako se s skupnimi močmi lahko veliko naredi,« je prepričana Snežana Vurušič, ki si je prireditev ogledala v družbi moža Mihe in hčerke Laure, ki jo je najbolj navdušil nastop skupine Čupakabra s predstavo Hoduljarji.

Četrta izvedba prireditve D-oživi srednji vek v organizaciji Občine Tržič je potekala pod okriljem podnaslova Eloi, lama sabachtani, kar so bile zadnje besede križanega Jezusa in v prevodu pomenijo Moj Bog, zakaj si me zapustil. »S to na videz črnogledo povedjo si ne zatiskamo oči pred tem, da je bilo obdobje srednjega veka za večino prebivalstva težko, polno vojn, lakote, bolezni in posledično smrti. Navezujemo se tudi na izjemne srednjeveške upodobitve Mrtvaškega plesa, katerega najlepši primerek freske se na Slovenskem skriva v vasi Hrastovlje,« je pojasnil vodja Službe Turizem Tržič Gašper Golmajer.

A prireditev, ki se je začela z zvoki latinske maše in vodenjem po cerkvi sv. Urha, ni bila samo kraj sakralnih dogodkov, ampak tudi središče rokodelskih spretnosti in veščin, kot so zgodovinski tisk mojstra Janeza, delavnica dišečih grajskih mošnjičkov, kovaštvo, v grajski lekarni pa je Lara Brumen ponudila čaj Mistika iz 15 različnih zelišč ... Člani KUD Ampus so premierno predstavili lobanjo tržiškega zmaja, ki so jo našli pod Košuto. No, ne prav zares, kot je pojasnil predsednik društva Anže Bizjak: »Zmaj iz petelinjega jajca je povezan z legendo o nastanku Tržiča in smo glede na to, da so v srednjem veku zmaje poznali, za popestritev programa za otroke poustvarili njegovo lobanjo. V krajši povorki, s spremstvom srednjeveških glasbil.« Kot je še dejal, tudi oblačilna dediščina članov društva Ampus predstavlja 14. stoletje, obdobje, ko je po legendi tudi zmaj iz petelinjega jajca prelomil Košuto na pol. Sulice, mučilne naprave, na katerih so se znašli nesrečniki, čelade, meči, oklepi ... so prav tako delo rok članov KUD Ampus in v različnih oblikah prikazujejo celotno obdobje srednjega veka. Avtentičnemu potovanju skozi čas so dodali še stare igre. Prvič tudi glasbeni nastop temperamentnih madžarskih tolovajev, skupine Hollóének Hungarica.

Obiskovalci so lahko kaj okusnega pojedli in se odžejali ob spremljavi starodavnih melodij. In če je bila Maja Vester iz bližnjih Zvirč najbolj navdušena nad Čupakabro, pa je bilo hčerki Olji Borojevič najbolj všeč, ko je lahko držala orla in sovo. Spektakel ptic ujed je pripravila Sokolarska skupina sv. Bavona iz Slovaške. »Prvič sem na tej prireditvi, je prava popestritev,« je sklenila Maja Vester. Gašper Golmajer pa je pohvalil zvestobo in trmo obiskovalcev, ki so vztrajali kljub slabemu vremenu. »Pozitivno smo bili presenečeni nad številom obiskovalcev še posebej v dopoldanskem času, popoldne pa smo program nekoliko prilagodili in ga prestavili v cerkev.«