60 let Mini Golf Bled na fotografiji Sergej Učakar predsednik kluba / Foto: Tina Dokl

Sergej Učakar, večkratni državni prvak in zmagovalec mednarodnih turnirjev v tujini, osemkratni zmagovalec blejskega turnirja in rekorder blejske naprave s 24 udarci iz leta 2004 / Foto: Tina Dokl

Mini golf je bil ustvarjen za dame

Pred šestdesetimi leti se je na Bledu začela pisati zgodovina mini golfa v Sloveniji, ko so odprli prvo igrišče pri nas. V prvih desetletjih je bil pravi magnet za turistične obiskovalce, danes pa se Mini golf Bled ponaša tudi s slovesom licenciranega igrišča, ki gosti prestižna tekmovanja in privablja vrhunske igralce. Zgodbo tega legendarnega blejskega kotička nam je predstavil Sergej Učakar, predsednik Športnega društva Mini golf Bled in Mini golf zveze Slovenije.

Igrišče Mini golf Bled, zgrajeno leta 1964, velja za prvo tovrstno igrišče v Sloveniji in eno najstarejših v tem delu Evrope. Čeprav je v Crikvenici na Hrvaškem že leto prej nastalo prvo igrišče za mini golf v nekdanji Jugoslaviji, se je blejsko s svojo edinstveno lokacijo in moderno zasnovo hitro uveljavilo kot najbolj priljubljeno v širši regiji, privabljajoč številne obiskovalce od blizu in daleč. Vpeto je med Hotelom Park in Ljubljansko cesto, kjer se z 18 igralnimi polji v skupni dolžini 288 metrov razprostira na površini 3528 kvadratnih metrov. »V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja se je v Sloveniji zgradilo več igrišč za mini golf. Med drugim v Kranjski Gori, Podvinu, Kranju in na Jesenicah, kjer igrišč ni več, medtem ko še vedno delujeta igrišči na Šobcu in v Bohinju, kjer stoji nekoliko pomanjšana različica,« je povedal Sergej Učakar.

Prvi udarec izvedel srbski estradnik Mija Aleksić

Blejsko mini igrišče za mini golf je bilo slavnostno odprto 15. avgusta 1964. Idejo zanj je podal Bogdan Šanca, častni občan Bleda in takratni tajnik Turističnega društva Bled, izgradnjo pa je financiralo takratno blejsko turistično gospodarstvo. »Inavguracijski udarec ob odprtju je izvedel srbski filmski in gledališki igralec Mija Aleksić, takrat ena najsvetlejših zvezd jugoslovanske estrade. Ta dogodek je bil velika atrakcija, saj je zbral številne domačine in turiste, ki so z navdušenjem spremljali začetek nove športne in turistične ponudbe na Bledu,« je pripovedoval Učakar.

Zlata leta mini golfa

V prvih dveh desetletjih po odprtju je mini golf na Bledu doživljal pravi razcvet. Z njim je povezano nemalo zanimivih anekdot. »V tistih časih so bile palice za mini golf še lesene. Marjan Pečar, takratni vratar nogometnega kluba Bled, je na najdaljši progi, dolgi 33 metrov, udaril tako močno, da je zlomil palico,« je eno od njih nanizal Učakar. Kot zanimivost je dodal, da so morali obiskovalci nekoč, ko so želeli igrati mini golf, ob izdaji palice, žogice in zapisnika predati osebni dokument kot varščino za morebitno škodo. »Dokument so ti vrnili šele, ko si opremo vrnil nepoškodovano.«

V drugi polovici 80. let je zanimanje za blejsko igrišče začelo upadati, saj so se pojavile težave z vzdrževanjem. »Igrišče je bilo zanemarjeno, razpokano in nujno potrebno obnove, vendar takrat ni bilo dovolj sredstev niti volje, da bi igrišču povrnili nekdanji sijaj,« je pojasnil Učakar. V tistem obdobju je igrišče upravljal Zavod za pospeševanje in razvoj turizma, nato je po prestrukturiranju prešlo v roke TOZD-a Turizem in rekreacija Bled, kasneje Infrastrukture Bled, nazadnje pa ga začne upravljati Občina Bled.

Kasneje je igrišče dobilo novo priložnost, ko ga je Sergej Učakar prevzel v najem in s svojimi sredstvi poskrbel za prenovo. »Prvi blejski župan Vinko Golc je bil naklonjen moji pobudi, o kateri sva razpravljala neko nedeljo med igranjem taroka. Bil sem odločen, da oživim ta del dediščine Bleda, saj je imel mini golf vedno poseben pomen za kraj. Dogovor je bil sklenjen in slavnostno odprtje prenovljenega igrišča se je v zgodovino zapisalo 19. julija 1997,« se spominja Učakar.

Ženske klasičnega golfa niso smele igrati

Če se je zgodovina mini golfa v Sloveniji začela pisati pred šestdesetimi leti na Bledu, segajo začetki same igre v drugo polovico 19. stoletja. Takrat so v Veliki Britaniji začeli razvijati manjše, prilagojene različice klasičnega golfa. V britanskih klubih, kjer je bil klasični golf rezerviran le za moške, so želeli ženskam omogočiti športno udejstvovanje, zato so zanje zasnovali pomanjšano različico. »Klasični golf zahteva tudi dolge in močne udarce, česar ženske takrat naj ne bi bile sposobne, a resnica je bila nekoliko drugačna – golfa jim preprosto niso dovoljevali igrati. Možje godrnjavih žena so si zato izmislili mini golf za dame,« je začetke strnil Učakar.

Hitro zatem je igra prečkala ocean in se znova vrnila v Evropo, kamor sta jo zanesla Šveda, brata Norman. Prva mini golf zveza v Evropi je bila tako ustanovljena leta 1937 ravno na Švedskem. »Mini golf je takoj požel uspeh in se hitro širil po Evropi. Četudi je bil prvotno namenjen damam, so ga igrali vsi,« je povedal Učakar in dodal, da je prvo betonsko standardizirano igrišče za mini golf postavil švicarski krajinski arhitekt Paul Bogni v Locarnu leta 1953, ga licenciral, in od takrat dalje poznamo mini golf na betonski podlagi, kot ga igramo še danes.

Blejsko društvo edino

Mini golf ni samo rekreacija, ampak tudi šport, ki ima svoje mesto v organiziranih tekmovanjih. Blejsko igrišče je skozi leta gostilo številna evropska pokalna in mednarodna tekmovanja. »Eden izmed največjih dosežkov je organizacija petih evropskih pokalov v klasičnem malem golfu, ki je bilo prvič odigrano leta 2014,« je poudaril Učakar.

Leta 2000 je bilo ustanovljeno Športno društvo Mini golf Bled, dve leti zatem še Mini golf zveza Slovenije, kar je peščici slovenskih minigolfistov omogočilo udeležbo na tekmovanjih najvišjega ranga. »Blejski klub je edino mini golf društvo v Sloveniji. Žal vsa moja prizadevanja, da bi pri nas nastalo več mini golf družin, kljub dolgoletnemu trudu niso obrodila sadov,« dodaja Učakar.

Število članov blejskega društva se je z leti manjšalo. Danes je aktivnih le še dvanajst, kar je bistveno manj kot ob ustanovitvi, ko jih je bilo 46. Vzrok za upad zanimanja za tekmovalni mini golf Učakar vidi v splošnem pomanjkanju zanimanja za športno udejstvovanje. »Ljudje danes mini golf dojemajo predvsem kot sprostitev in zabavo, manj pa kot resen šport.« Kljub temu ostaja Učakar optimističen glede prihodnosti mini golfa na Bledu. »Naša naloga je, da ohranimo to tradicijo in pritegnemo mlajšo generacijo igralcev.«

Zlezel mu je pod kožo

Na vprašanje, kaj ga je pri mini golfu pritegnilo, je Učakar s strastjo odgovoril: »Mini golf mi je zlezel pod kožo že v otroštvu. Rodil sem se le leto po odprtju blejskega objekta. Kot otrok sem veliko časa preživel na igrišču, čeprav smo vedeli in videli, da je za otroke pretežko, zato smo igrali slabo. Kasneje sem prepoznal njegov potencial in začutil željo, da ga oživim ter dvignem na višjo raven. Moje organizacijske sposobnosti so mi omogočile, da sem podpisan pod več kot 250 tekmovanj, kar me še danes navdaja s ponosom.«

Šestdeseti jubilej

V čast šestdesetletnici mini golfa na Bledu so minuli konec tedna organizirali 25. Mednarodni mini golf festival, kjer so sklenili tudi 5. Evropski pokal v klasičnem malem golfu. Z iskrivimi očmi ga je slavnostno odprl 91-letni domačin Milan Đorđević, vodja gradbenih del v letu izgradnje. Tekmovanje je privabilo 55 igralcev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Slovaške, Madžarske in Francije. Najboljša posameznica je postala Birgit Wagenhofer iz Herzogenburga v Spodnji Avstriji, najboljši posameznik pa Alfred Moser iz tirolskega Fügna. Med Slovenci je bil najboljši Danilo Pavšič iz Ljubljane, branilec naslova iz leta 2023, ki je osvojil drugo mesto v moški kategoriji in tretje mesto absolutno.