/ Foto: Arhiv Td Tržič

Foto: arhiv TD Tržič

Janovi iz Zadrage

Družinske zgodbe (2)

Večina informacij temelji na rodovniku, ki ga je sestavil Metod Pavlin.

Na začetku vasi Zadraga stoji ob stari cesti Kranj–Tržič lepa starejša hiša. Pred hišo je dvorišče in na drugi strani gospodarska poslopja. Dvorišče zapira visok zid z vhodom. Ob hiši sta zapuščena senčnica in balinišče. Hiša je bila zgrajena za gostilno. Dvorišče so čez noč zapirali, da so bili na njem varno spravljeni vozovi in tovori popotnikov, ki so tu prenočevali. Tukaj se je rodil Anton Paulin, prvi iz rodu Janovih iz Zadrage, ki je vpisan v krstno knjigo, krščen je bil januarja 1672. Njegov oče je bil Matevž (rojen okrog leta 1940), materi je bilo ime Helena. Zakonca sta za njim imela še pet sinov in eno hčer.

V tem času je Valvasor zbiral podatke za Slavo vojvodine Kranjske. Morda se je ustavil tudi v Janovi gostilni, ko je potoval v Tržič in čez Ljubelj na Dunaj.

Kakšne so bile razmere v tistih časih? Našim krajem je vladal cesar Leopold I., dežela je še vedno trepetala pred Turki, sem in tja so sežgali kakšno nesrečnico, ki so jo obtožili čarovništva. V gospodarstvu je prevladovalo kmetijstvo, na Gorenjskem so se pojavljali tudi prvi zametki industrijskega železarstva. V tem času je Valvasor zbiral podatke za Slavo vojvodine Kranjske. Morda se je ustavil tudi v Janovi gostilni, ko je potoval v Tržič in čez Ljubelj na Dunaj. Tedaj je dobil idejo, da bi na Ljubelju izvrtali predor (na njegovo odprtje je bilo treba počakati še tristo let!). Šele malo pred časom rojstva Antona Paulina so se v teh krajih začele redno voditi matične knjige.

Anton je ostal na domačiji, kam so šli njegovi bratje in sestra, nimamo podatkov. Po Antonu posestva ni prevzel prvorojeni sin Andrej (rojen okrog 1700), temveč tretjerojeni (šesti od otrok) Jurij (*1712). Slednji se je poročil z Jero Rosman, v enaindvajsetih letih zakona se jima je rodilo 13 otrok. Doslej je to najštevilnejša družina Paulinovih. Beneficij je z darovi dobrotnikov pridobil gospodarsko podlago, ki je okoliškim prebivalcem omogočila dušnopastirsko oskrbo, verouk in skrb za umirajoče. Jurij Paulin je omenjen med zaslužnimi krajani s prispevkom za ustanovitev beneficija pri cerkvi sv. Vida v Spodnjih Dupljah, kar nakazuje ne le na pobožnost Janovega rodu, temveč tudi dobro materialno preskrbljenost. Na podlagi tega beneficija se je kasneje oblikovala današnja Župnija Duplje.

Od Jurija je domačijo prevzel njegov deseti otrok Simon (*1752), ki se je oženil z Marijo Zupan, zatem pa njun tretji otrok Simon (*1780), februarja 1810 poročen z Marijano Fister (1788–1875, Španova iz Naklega). Pod imenom Mariana Paulin je pokopana v Podbrezjah.

Simon (*1780) je bil sposoben, trden in imovit kmet in gostilničar. Do študija je spravil dva svoja sinova, ki sta se zapisala duhovniškemu stanu. Andrej (1812–1894) je študiral v Gradcu in pozneje ni hotel spovedovati žensk, kje je študiral Šimen

(1824–1850), mi ni znano. Trije sinovi Simona in Marijane so postali gospodarji dobrostoječih kmetij v soseščini in osnovali tri trdne in premožne rodove. Janez (*1815) je prevzel domačijo pr' Jan in se oženil z Uršulo Žibert iz Gameljn (1825–1875). Priimek je spremenil (ali pa so mu ga spremenili) iz Paulin v Pavlin. France (1817–1862) je z nevesto Katarino Zupan prevzel posestvo Matijovc v Malem Naklem, Aleš (1822–1891) pa se je priženil na Franckovo domačijo. O sinu Jožefu (*1820) ni dosti sledi, pri 22 letih je umrla edina hči Manca (*1829), verjetno za jetiko.

Pravnuka po Janezu in Uršuli, Franca (*1922), so leta 1942 ustrelili Nemci kot talca v Begunjah. Ni imel potomcev in večstoletni rod pr' Jan se je s tem končal.