Aleksandar Sandar Mirčevski fizioterapevt / Foto: Tina Dokl

Aleksandar Mirčevski, diplomirani fizioterapevt / Foto: Tina Dokl

Fizioterapevt mora prisluhniti

Aleksandar Mirčevski iz Škofje Loke je svojo pot v svet fizioterapije začel z željo po pomoči drugim, ki ga je spremljala že od mladih let. Po zaključku študija fizioterapije se je sprva kot pripravnik preizkusil v ambulantni fizioterapiji, danes pa deluje v Centru za krepitev zdravja Kranj.

Mirčevskega je v svet fizioterapije potegnila njegova športna preteklost. »Poklic fizioterapevta je bil moja prva izbira že od začetka srednje šole. Predvsem zaradi samega športa, v preteklosti sem se namreč ukvarjal z rokometom, bilo je kar nekaj poškodb in posledično sem se veliko srečeval s fizioterapevti,« je pojasnil in dodal, da so ga fizioterapevti fascinirali, prav tako pa je do njih čutil veliko hvaležnost. »Tudi sam sem želel dati ljudem ta občutek.«

Niso le lepi primeri

Študij fizioterapije na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin je opisal kot izjemno obsežen in obogaten s praktičnim delom. Kot je povedal, je med študijem pridobil bogato znanje in izkušnje, ki segajo onkraj klasične ambulantne fizioterapije. »Na prvem mestu mi je študij dal ogromno znanja, najbolj pa mi je bilo všeč, da je zajemal veliko praktičnega dela. Tako sem v študentskih letih spoznaval različne oblike fizioterapije. Vsak si predstavlja fizioterapijo v ambulantni obliki, lepe, preproste primere. Pa vendar je več kot to. Fizioterapevti sodelujejo na vseh oddelkih, tudi travmatoloških, na intenzivni negi, kjer se srečaš s težkimi primeri.«

Aleksandar Mirčevski, diplomirani fizioterapevt, poudarja pomembnost poslušanja pacientov in celostne obravnave ter verjame, da so zaupanje, nenehno izobraževanje in samoevalvacija ključni za uspeh v fizioterapiji.

Prehod iz študentskih let v delovno okolje je za mnoge izziv, vendar je Mirčevski zahvaljujoč praksi, ki jo je opravljal med študijem, to premostil brez večjih težav. »Načeloma je šlo kar gladko, saj sem zaradi prakse poznal delo, tudi sodelavce.« Kljub temu pa ni bilo vse čisto preprosto. »Najverjetneje je bila največji izziv začetna trema. Ko prideš s fakultete, se ti vseeno zdi, da ne znaš vsega. Pojavijo se primeri, s katerimi se srečaš prvič. K sreči smo v ekipi zelo dobro povezani, tako da sem se vedno lahko obrnil na koga za nasvet,« je povedal in prehod primerjal z izpitom za avto: »Narediš izpit, ampak zares se začneš učiti voziti, ko si sam v avtu, in ne ko je ob tebi nekdo, ki te usmerja.«

Celostna obravnava pacientov

Danes Mirčevski deluje v Centru za krepitev zdravja Kranj, kjer vodi delavnice, ki so namenjene ljudem z različnimi potrebami po gibanju. »Trenutno sva dva fizioterapevta, ki sprejmeva paciente, jih usmerjava skozi delavnico, ki traja tri mesece. Gremo skozi vse gibalne vzorce, predstavimo različne oblike gibanja, torej od osnovnih počepov do nadgradnje,« je pojasnil. Poleg tega sodeluje tudi pri delavnicah zdravega hujšanja, kjer s sodelovanjem z medicinskimi sestrami in dietetiki pacientom pomagajo doseči njihove cilje. »Opravljamo pa tudi testiranja na terenu, promocijo zdravega življenjskega sloga in gibanja. Je pa tim Centra za krepitev zdravja Kranj sestavljen iz različnih strokovnjakov, ki skupno skrbimo za celostno obravnavo,« je še dodal.

Aleksandar Mirčevski se zaveda tudi izzivov, s katerimi se srečuje fizioterapevtska stroka. »Zagotovo so na prvem mestu čakalne dobe, ki so res predolge. Ni pa to zgolj izziv fizioterapevtske stroke, ampak celotnega zdravstva. Verjamem, da se vsak pri sebi trudi delati maksimalno, da bi naredil čim več. Moramo pa se zavedati, da ni vse le v količini, ampak tudi v kvaliteti. Lahko bi delali bolj množično, ampak bi bile terapije posledično manj uspešne,« je opozoril.

Učenje se je šele začelo

Kljub zaključku formalnega izobraževanja pa se njegov proces učenja še zdaleč ni končal. Povedal je, da se je proces učenja pravzaprav šele začel, saj so izkušnje tiste, ki ga bogatijo. »Trenutno sem opravil strokovna izobraževanja v smeri promocije, ki jih potrebujem za delo v Centru za krepitev zdravja. Poleg tega sem opravil nekaj izobraževanj iz manualne terapije in to, da konstantno rastemo in nadgrajujemo znanje, se mi zdi izredno pomembno.«

Po njegovih besedah je dober fizioterapevt tisti, ki posluša paciente. »Sledim vodilu, da niso pomembni samo izvidi in drugi papirji. Treba je opazovati, poslušati, vprašati kaj več, ne zgolj slediti izvidom. Velikokrat nam pacienti pokažejo in povejo veliko več, kot piše oziroma kot nam kaže slika, treba jim je dati priložnost in gledati na celoto,« je pojasnil. Pri delu sta po njegovem mnenju ključna tudi zaupanje vase in nenehna samoevalvacija. Mirčevski meni, da je zelo strog do sebe, in vedno išče možnosti za izboljšanje svojega dela.

Svetovni dan fizioterapije

Ob svetovnem dnevu fizioterapije, ki letos poteka pod geslom Bolečina v spodnjem delu hrbta, Center za krepitev zdravja Kranj in ambulanta fizioterapije pripravljata stojnico v Zdravstvenem domu Kranj. V ponedeljek dopoldne bodo obiskovalci tako imeli priložnost spregovoriti s fizioterapevti in pridobiti koristne informacije o obvladovanju in preprečevanju bolečine v spodnjem delu hrbta. Na stojnici bodo predstavljene različne vsebine, povezane s to pogosto težavo, in praktični nasveti za izboljšanje zdravja in kakovosti življenja.