Slovenska karitas je družinam v Afriki za trajnostno preživetje do sedaj pomagala tudi z nakupom več kot 6500 koz v akciji Kupim kozo. / Foto: arhiv Slovenske karitas

Slovenska karitas je družinam v Afriki za trajnostno preživetje do sedaj pomagala tudi z nakupom več kot 6500 koz v akciji Kupim kozo. / Foto: arhiv Slovenske karitas

Dobrodelne akcije za pomoč Afriki

Slovenska karitas med 15. avgustom in 15. septembrom posebej spodbuja k solidarnosti z najrevnejšimi otroki in družinami v Afriki z dobrodelnima akcijama Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja. Akcija Kupim kozo, ki prav tako pomaga tamkajšnjim prebivalcem, pa poteka vse leto.

Ljubljana – Slovenska karitas letos že 19. leto zapored zbira sredstva za humanitarno in razvojno pomoč najrevnejšim v Afriki, ki živijo v pomanjkanju osnovnih dobrin. S pomočjo sredstev, zbranih v okviru dobrodelne akcije Za srce Afrike, ki poteka v sodelovanju s slovenskimi misijonarji in lokalnimi karitas, blažijo stiske revnih in omogočajo trajnostni razvoj, zlasti na podeželskih območjih v Ruandi, Burundiju, Centralnoafriški republiki, Ugandi, Keniji, Senegalu, Bocvani, Zambiji in na Madagaskarju. Lani so v tej akciji zbrali skoraj 196 tisoč evrov, medtem ko so v zadnjih 18 letih s pomočjo sredstev te akcije in ob sofinanciranju posameznih projektov ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter Misijonskega središča v Afriki zgradili, obnovili in opremili enajst šol, dva vrtca, dve šolski jedilnici, internat za dekleta, šest zdravstvenih centrov, sedem porodnišnic, center za fizioterapijo in 53 vodnjakov.

Prispevek k bolj humanemu svetu

Na drugi strani pa je s pomočjo akcije Z delom do dostojnega življenja najrevnejšim staršem v Afriki omogočeno redno delo in zaslužek, kar omogoča njihovim družinam preživetje in napredek v domačem okolju, brez potrebe po selitvi drugam. Lani je v programu sodelovalo 814 darovalcev iz Slovenije (botri), ki z mesečnim darom podpirajo plačilo za delo staršev iz več kot 350 revnih družin na misijonih v Afriki ter dela 16 pedagoških in 12 zdravstvenih delavcev. Slovenska karitas je družinam v Afriki za trajnostno preživetje do sedaj pomagala tudi z nakupom več kot 6500 koz v akciji Kupim kozo.

»Preko Slovenske karitas in slovenskih misijonarjev lahko vsak iz med nas doda svoj prispevek k bolj humanemu svetu, kjer ima vsak človek možnost, da s svojim delom poskrbi za hrano, zdravila, streho nad glavo in za svoje otroke,« je na novinarski konferenci ob začetku dobrodelnih akcij Karitas za pomoč Afriki poudaril Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. Ob tem je še pojasnil, da so v okviru dobrodelnih akcij Karitas za Afriko v 18 letih zbrali kar 4 milijone evrov.

Temelj hišnega gospodarstva

Gost na konferenci je bil tudi Domen Torkar iz Lesc, darovalec, ki na poseben način skupaj s svojimi prijatelji že dlje časa sodeluje v akciji Kupim kozo. O motivu za sodelovanje je dejal: »Humanitarnost je pomembna, saj živimo v privilegiranem svetu, ki pa je globalno poln protislovij – prepad med globalnim jugom in razvitim delom se poglablja, vrzeli med nami in pozabljenimi se povečujejo in hkrati spiralno povzročajo pogoje za dodatne napetosti. Akcija Kupim kozo se mi zdi domiselna, saj je koza oz. druga drobnica ali živina temelj hišnega gospodarstva in finančne neodvisnosti. Verjamem, da imajo male donacije veliko vrednost, saj dajejo upanje najrevnejšim gospodinjstvom in gradijo odpornost družine in družbe od spodaj navzgor. Pri donacijah gre predvsem za zaupanje. Naša skupina zaupa Karitasu in verjame, da se tudi z nakupom koze da pomagati globalno najranljivejšim.«

Kupi kozo in jogiraj

Torkar je sicer del skupine, ki enkrat tedensko skupaj vadi jogo. »Med poletjem vadimo brez običajne vaditeljice, takrat vodenje prevzame naš prijatelj Gaber, ki je najbolj izkušen med nami. Vodenje skupine ni enostavno – zahteva veliko odgovornosti, priprav in časa, zato smo mu želeli izraziti hvaležnost. Ko smo predlagali neko obliko kompenzacije, je Gaber našo idejo odločno zavrnil in namesto tega predlagal donacijo Karitasu za nakup koz,« je pojasnil Torkar in dodal, da se je ekipa od tedaj v aplikaciji za usklajevanje vadb imenuje Kupi kozo in jogiraj.

Torkar je podsaharsko Afriko že obiskal in dobro razume njeno raznolikost ter izzive, s katerimi se sooča. »Afrika se spopada s številnimi izzivi – od razvojnih, ekonomskih, demografskih do socialnopolitičnih, okoljskih, zdravstvenih in izobraževalnih. Veliko teh težav izhaja tudi iz zgodovinskih omejitev, povezanih s kolonializmom. Verjamem, da lahko pomagamo pri njeni poti naprej. Evropejci smo še vedno najpomembnejši donatorji razvojne pomoči v Afriko,« je poudaril.

Na novinarski konferenci so še sodelovali še: p. Stanko Rozman, 52 let misijonar v Malaviju in Zambiji, Katja Žvan Elliott iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS in Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas, ki na terenu v Afriki spremlja projekte skupaj z misijonarji in sodelavci lokalnih karitas.