Karmen Klaura, oskrbnica Češke koče na Spodnjih Ravneh, z delom svoje mlade ekipe / Foto: osebni arhiv

Karmen Klaura, oskrbnica Češke koče na Spodnjih Ravneh, z delom svoje mlade ekipe / Foto: osebni arhiv

Če je vzdušje v koči v redu, se tudi gost dobro počuti

V deseti sezoni akcije Naj planinska koča sta lovoriko osvojili Koča na Žavcarjevem vrhu kot naj planinska in Češka koča na Spodnjih Ravneh kot naj visokogorska planinska koča.

Ljubljana – V jubilejni sezoni akcije Naj planinska koča Planinske zveze Slovenije in medija Siol.net, v kateri je sodelovalo 147 planinskih koč (27 visokogorskih in 120 koč na nižjeležečih predelih), sta največ glasov prejeli Koča na Žavcarjevem vrhu (PD Maribor Matica) kot naj planinska in Češka koča na Spodnjih Ravneh (PD Jezersko) kot naj visokogorska planinska koča. Planinske koče so uporabniki ocenjevali po treh kriterijih – urejenost, gostoljubje in ponudba. Jubilejno sezono sta zaznamovali tudi podpora planinskim kočam in potem, ki so jih lani prizadele poplave, ter spodbuda družinam k obisku gora.

»Sami kuhamo marmelado, uporabljamo lokalne sestavine in res ponujamo domačo hrano, tudi domače jogurte in sire z Jezerskega. To je tisto, k čemur smo se zavezali kot gorniška vas, vse, kar se kuha, je tu narejeno.« (Karmen Klaura)

»Češka koča na Spodnjih Ravneh je najstarejša planinska koča v Sloveniji, ki se je ohranila v prvotni zunanji podobi in z notranjim karakterjem. Priznanje gre tako dolgoletni izkušeni oskrbnici Karmen Klaura kot celotni družini Karničar, ki že cele generacije skrbi za to kočo. Hkrati pa je tudi potrditev dobrega dela gorniške vasi Jezersko,« je poudaril strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Dušan Prašnikar, ki je čestital zmagovalnim ekipam. Priznanja se je razveselila tudi predsednica Planinskega društva Jezersko Anja Karničar.

Rezervirajo si za en dan, pa ostanejo dva ali tri

»Lepo priznanje – ne le zame, ampak za vso ekipo. Ne vem, od kod mi sreča, da delam s samo mladino. Druga generacija se je že poslovila, študentke in študentje, ki so se zaposlili, tretja se uvaja. Ostajamo v stiku in prihajajo nazaj. Glede tega imam res sanjsko srečo! Če je vzdušje v koči v redu, potem se tudi gost dobro počuti,« je poudarila oskrbnica Češke koče Karmen Klaura, ki letos zaznamuje deseto oskrbniško leto v kosu na priljubljeni koči nad Jezerskim. »Češka koča je posebna zato, ker je ostala takšna, kot je bila. V njej se počutiš domače! Letos nas je obiskalo zares veliko tujcev, ob koncih tedna dosti Slovencev, sicer pa verjetno več tujcev, veliko tistih, ki 'delajo' Slovensko planinsko pot. Od takšnih, ki gredo od koče do koče, je res nekaj posebnega slišati, kako dobro se počutijo pri nas. Rezervirajo si za en dan, pa ostanejo dva ali tri, ker jim 'sede' domač kruh, dobra hrana, ker se dobro počutijo. Ob tem se super počutiš in to je največja pohvala!« je povedala.

K priljubljenosti Češke koče, ki je odprta še do konca septembra, prispeva tudi dejstvo, da dober glas o okusni domači hrani seže v deveto vas – tudi znotraj mednarodne mreže Gorniške vasi, ki jo poganja načelo Manj je več. »Šele zadnji dve leti imamo v koči hladilnik, zato smo prisiljeni nuditi samo klasično hribovsko hrano, ob koncih tedna sicer od 12 do 14 jedi. Vse delamo sami, pečemo zavitke in kruh, ki sem ga letos pekla tudi po dva- ali trikrat na dan. Sami kuhamo marmelado, uporabljamo lokalne sestavine in res ponujamo domačo hrano, tudi domače jogurte in sire z Jezerskega. To je tisto, k čemur smo se zavezali kot gorniška vas, vse, kar se kuha, je tu narejeno,« je še dejala Karmen Klaura.

V družbi najboljših

V kategoriji Naj planinska koča so se med prvih pet poleg zmagovalke, Koče na Žavcarjevem vrhu, uvrstili še (po abecednem redu): Dom na Kofcah, Dom planincev v Logarski dolini, Koča na Ljubelju in Lavričeva koča na Gradišču. Med visokogorskimi planinskimi kočami pa so zmagovalki Češki koči na Spodnjih Ravneh sledili še (po abecedi): Cojzova koča na Kokrskem sedlu, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Kriški gori in Pogačnikov dom na Kriških podih.

V izboru je en uporabnik za posamezno planinsko kočo lahko glasoval le enkrat med celotnim glasovanjem. Oddanih je bilo 13.900 glasov, glasovalo pa je več kot 4700 različnih obiskovalcev.