Napoved - svet, 2. 10. (sreda) Ljubljana

Napoved dogodkov v svetu v sredo, 2. oktobra.***
BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo gostila britanskega premierja Keira Starmerja, s katerim bosta po napovedih govorila o obnovitvi odnosov med EU in Združenim kraljestvom, ki je leta 2020 zapustilo unijo. Starmer, ki je po prihodu na položaj napovedal, da želi resetirati odnose z Brusljem, se bo srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola.
BRUSELJ - Potekala bo konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, v kateri sodelujejo vodje političnih skupin in ki bo predvidoma določila časovnico zaslišanj komisarskih kandidatov. Predlagana sta dva termina za zaslišanja pred pristojnimi odbori, in sicer sredi oktobra ali pa v začetku novembra. Bolj verjeten je drugi termin.
STRASBOURG - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope bo glasovala o poročilu o pogojih pridržanja ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea ter njegovem vplivu na človekove pravice. Assange je v odboru za človekove pravice Sveta Evrope dejal, da je na prostosti le zato, ker je priznal krivdo za opravljanje novinarskega dela.
VATIKAN - Začela se bo sinoda o prihodnosti katoliške cerkve, ki jo je sklical papež Frančišek in bo trajala do 27. oktobra. Na njej naj bi sodelovalo več kot 360 predstavnikov Cerkve, med njimi več kot 270 škofov. Letošnja sinoda je nadaljevanje lanske, na kateri so prvič lahko polnopravno sodelovale ženske.
LUXEMBOURG - Eurostat bo objavil podatke o avgustovski brezposelnosti v EU.
telefon (sprejemanje servisa): 01/ 24 10 100 telefaks: 01/ 43 42 970 e-mail: desk@sta.si
DEŽURNI: zunanjepolitično uredništvo: dopoldne Sara Kovač, popoldne Maja Cerkovnik tel. št. 01/ 24 10 110, e-mail: zunanja@sta.si (konec)bp/sk/akt/bp STA003 2024-10-02/00:15
×