KPK bo v Festivalni dvorani praznovala 20-letnico Ljubljana

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo danes v ljubljanski Festivalni dvorani praznovala 20-letnico delovanja pod naslovom Integriteta kot identiteta. Slavnostna govornica na prireditvi, ki bo v znamenju vloge komisije v zadnjih 20 letih, bo predsednica republike Nataša Pirc Musar.***
Na prireditvi bodo med drugim predstavili nove ambasadorje integritete in povedali, zakaj družba komisijo sploh potrebuje, je prejšnji teden za medije napovedal Šumi. S tem, ko komisija kot edini poklicani organ skrbi za vrednote, ki preprečujejo korupcijo, ter pokaže na anomalije, daje tudi družbi sporočilo, kaj je sprejemljivo in kaj ne, je poudaril.
\"Prav bi bilo, da bi nas prepoznali kot institucijo, ki zagovarja in krepi vrednote, in to so poštenost, integriteta, transparentnost, odgovornost, predvsem pa, kot že rečeno, prevzemanje odgovornosti,\" je poudaril Šumi. S tem bi tudi javnost začela bolj zaupati v institucije, tudi KPK. Namesto tega pa jih velikokrat vidi kot brezzobega tigra, kar včasih tudi so, priznava Šumi.
Politični vrh je KPK pred 20 leti preoblikoval iz takratnega Urada RS za preprečevanje korupcije tudi na podlagi Konvencije Združenih narodov proti korupciji, ki državam članicam priporoča ustanovitev neodvisnega organa za omejevanje korupcije.
Komisija je s tem postala samostojni državni organ z več pooblastili v boju proti korupciji. Čeprav za sankcioniranje te nima neposrednih pooblastil, je od leta 2010 z uveljavitvijo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije prekrškovni organ za institute, kot sta omejevanje in preprečevanja nasprotja interesov ter lobiranje.
V tem času je začela izvajati tudi nadzor nad integriteto uradnih oseb, leto dni kasneje pa je objavila spletno aplikacijo Supervizor za vpogled denarja javnih institucij, ki se je kasneje preoblikovala v današnji Erar. (konec)kab/apo STA009 2024-10-02/00:30
×