Palačinka velikanka / Foto: Erika Jesenko

Palačinka velikanka / Foto: Erika Jesenko

Palačinka velikanka

Palačinke so nedvomno ena tistih klasičnih jedi ali sladic, ki jih lahko pripravimo v najrazličnejših kombinacijah in za najrazličnejše priložnosti. Palačinka velikanka je med njimi nekaj posebnega. Gre za dve veliki palačinki, podobni tistim ameriškim, zloženi eno na drugo, ki spominjata na torto. Ker je hranilno uravnotežena, lahko predstavlja tudi hranljiv obrok. Torta za zajtrk ali malico, ki nas napolni s pravo energijo, se ne sliši tako slabo, kajne?

Za pripravo palačinke velikanke potrebujemo: 100 g moke, 50 g ovsene moke*, 3 jajca, 2 dl mineralne vode, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli; za preliv: 200 g gozdnih sadežev, 3 žlice limoninega soka, 2 žlički praška Gustin (koruznega škroba), sladkor ali sladilo po okusu, 250 g grškega jogurta ali drugega kremnega jogurta za premaz.

Najprej se lotimo priprave preliva: V kozico stresemo gozdne sadeže, prilijemo limonin sok, pol decilitra vode in segrejemo. Kuhamo 10 minut, da se gozdni sadeži razpustijo. Sladkamo po okusu. Gustin zmešamo z dvema žlicama hladne vode in vmešamo v kuhane gozdne sadeže. Kuhamo še kakšno minuto, toliko, da se omaka nekoliko zgosti.

Priprava palačink: Rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo sneg. Moko zmešamo skupaj z ovseno moko, s pecilnim praškom in ščepcem soli. Mešanici moke dodamo rumenjake, zalijemo z mineralno vodo in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Nato z lopatico vmešamo še stepene beljake. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo, jo malo namastimo in vanjo zlijemo polovico mase. Ponev pokrijemo in na srednji/nižji temperaturi pečemo približno 5 minut. Nato ponev odkrijemo, palačinko obrnemo in odkrito pečemo na drugi strani še 3 do 5 minut. Pečeno palačinko preložimo na topel krožnik in jo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Iz preostanka mase spečemo še drugo palačinko. Nato eno palačinko premažemo s polovico grškega jogurta in prelijemo s polovica preliva. Nanj postavimo drugo palačinko ter jo premažemo s preostankom jogurta in prelijemo s preostankom preliva. Palačinko narežemo kot torto.

Nasvet: *Ovseno moko lahko preprosto dobimo tako, da v mešalniku ali mlinčku za kavo zmeljemo ovsene kosmiče.