Mladinska gledališka skupina KUD Kamot / Foto: Arhiv Kud Kamot

Mladinska gledališka skupina KUD Kamot / Foto: arhiv KUD Kamot

Mladi gledališčniki

V septembru znova začenja delovati otroško in mladinsko gledališče v Zasipu, ki deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Kamot.

V društvu delujejo otroška gledališka sekcija Navihančki ter otroška in mladinska gledališka skupina. Člani mladinske skupine se bodo v novi sezoni prvič sestali v nedeljo, 15. septembra, najmlajši pa se bodo prvič srečali v sredo, 18. septembra, je pojasnila Meta Vodnjov, mentorica Navihančkov, ki združuje predšolske otroke, in otroške gledališke skupine, ki je namenjena otrokom do 7. razreda osnovne šole. Mentorstvo mladinske gledališke skupine pa bo letos prevzel Gašper Stojc, je pojasnila.

»Lucija Vidic, s katero sva delali v preteklosti in je pisala tudi avtorska besedila za gledališke predstave mladinske skupine, se je namreč zaradi oblice dela, ki ga ima s svojo dejavnostjo, odločila umakniti in predati mentorstvo,« je razložila Meta Vodnjov in dodala, da se veselijo tudi svežega vetra, ki ga bo v njihovo gledališče prinesel Gašper Stojc. V mladinski skupini deluje okrog deset mladih, približno toliko jih je tudi v otroški skupini, za Navihančke pa Meta Vodnjov še ne ve, koliko jih bo letos. »Nikoli namreč ne zbiram prijav vnaprej, saj me v Zasipu vsi že dobro poznajo in se mi najmlajši pač lahko pridružijo na prvem srečanju, ki bo prihodnjo sredo.« Sploh pri delu z najmlajšimi, pravi, najraje izhaja iz otrok samih. »V bistvu se igramo – z lutkami, gibom, glasbo ...« Poleg prvin gledališkega ustvarjanja tako spoznavajo tudi ples, ljudsko izročilo, lutkovno animacijo in ustvarjalni gib ob glasbi.

Z mladinsko skupino vsako leto uprizorijo avtorsko predstavo, za otroško gledališko skupino pa Meta Vodnjov pripravi dramatizacijo kakšnega znanega besedila. »Lani smo recimo igrali Malo čarovnico, s katero smo se uspešno predstavili tudi na regijskem srečanju gledaliških skupin, v preteklih letih pa smo se z dvema predstavama uvrstili celo na državno srečanje.« Za letos ima tudi na željo otrok v načrtu besedilo na temo vil in vilincev, pri čemer bodo izhajali iz ljudskega izročila. Otroci so po njenih besedah namreč vključeni v celoten proces nastajanja predstave. »Ni naš cilj, da se naučijo besedilo na pamet in jih potem prestavljamo po odru,« je poudarila Meta Vodnjov in dodala, da tako otroci pridobijo samozavest in se naučijo izražati. »Tako jih ni strah stopiti pred ljudi.«