Najboljši na dijaškem tekmovanju, med njimi tudi dijaka BC Naklo - Aljaž Jakopič in Uroš Janša (prvi in drugi z desne) / Foto: Bojan Rupnik

Najboljši na dijaškem tekmovanju, med njimi tudi dijaka BC Naklo Aljaž Jakopič in Uroš Janša (prvi in drugi z desne) / Foto: Bojan Rupnik

Kdo v državi orje najbolje in najhitreje

Na članskem državnem tekmovanju v oranju Gorenjska ni imela predstavnika, na dijaškem sta jo zastopala dijaka Biotehniškega centra Naklo.

Kranj – Na zemljiščih, ki jih upravlja posestvo Grad Prestranek, je prvi septembrski konec tedna potekalo 67. državno tekmovanje oračev Slovenije in 29. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Na državnem tekmovanju oračev je nastopilo enajst tekmovalcev iz šestih regij, med njimi ni bilo nobenega z Gorenjskega, kjer letos tako kot že večkrat doslej tudi niso izvedli regijskega tekmovanja. Orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine. Pri oranju z obračalnim plugom je zmagal Anton Filak iz Bele krajine in pri oranju s plugom krajnikom Matej Sinic iz Prekmurja, ki bosta prihodnje leto tudi zastopala Slovenijo na svetovnem tekmovanju v oranju na Češkem.

Na državnem tekmovanju dijakov in študentov se je pomerilo šest dijakov. Pri oranju s plugom krajnikom je bil Uroš Janša iz Biotehniškega centra (BC) Naklo tretji, enako uvrstitev je pri oranju z obračalnim plugom dosegel Aljaž Jakopič. Med pripravami za prvenstvo jima je svetoval izkušeni orač in nekdanji tekmovalec Vojko Žibert, ki je bil tudi letos na državnem tekmovanju oračev eden od sodnikov.

Zveza kmetic Slovenije je tekmovanji oračev popestrila s tekmovanjem žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in dvoosno prikolico. Zmagala je Danica Kosmač iz Mrzlega Vrha.

Tekmovanji oračev je pripravila Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju z Gradom Prestranek, Občino Postojna, Kmetijsko-gozdarskim zavodom Nova Gorica in Biotehniškim centrom Naklo.