Neža Štular / Foto: Arhiv Lg Nebo

Po nagrado v Srbijo je odšla Neža Štular. / Foto: arhiv LG Nebo

Iskrice so se zaiskrile v Jagodini

Animirani film Iskrice otroške filmske skupine Kulturnega društva Nebo iz Kranja je na 12. Mednarodnem festivalu Animator fest v Jagodini v Srbiji prejel nagrado za najboljši film v kategoriji otroški in mladinski film.

Kranj – Film Iskrice je bil posnet leta 2022 v Otroškem kulturnem centru Krice krace v Kranju, kot zadnji del trilogije »modrih misli«, animiranih z najdenimi predmeti v tehniki stop motion. Gre za avtorsko delo šesterice mladih: Ane in Neže Štular, Eme in Lucije Hostar, Sabine N. Bogoev in Bineta Pračka. Ob pomoči mentorjev Andreja Štularja, Petre Stare, Andreje Goetz in Katje Stare so za film prispevali idejo, ga režirali, izdelali like, jih animirali in film tudi posneli. Ana in Neža sta zanj ustvarili avtorsko glasbo in jo tudi odigrali.

V animiranem filmu so mladi ustvarjalci uporabili misli in prebliske, njihove mladostniške iskrice in jih upodobili in oživili v tehniki stop motion. Pri kadrih za animacijo uporabljajo reciklirane materiale, kratki duhoviti prizori pa aludirajo tudi na prekomerno potrošnjo. V začetku septembra je film Iskrice na 12. Mednarodnem festivalu Animator fest v Jagodini v Srbiji zmagal v kategoriji otroški in mladinski film.

Za animirani film Iskrice, ki je nastal v Produkciji Laute Kulturnega društva Nebo in Društva Slon, to ni prva tovrstna nagrada: leta 2022 je že prejel glavno nagrado na mednarodnem festivalu ENIMATION (Maribor) v kategoriji Mini&Midi, leta 2023 prav tako glavno nagrado na mednarodnem festivalu FIFES (Luka, Hrvaška) v kategoriji 13 do 18 let. V preteklih dveh letih je bil film že uvrščen v tekmovalne programe mednarodnih festivalov TOFUZI (Batumi, Gruzija), ANIMANIA (Plzen, Češka), WAWA (Arica, Čile), ZOOM (Ljubljana), Mladi in dediščina (Idrija), ZEBRA (Slovenj Gradec) ter BAB (Bratislava, Slovaška).