Pančevo, skupinska slika pred prvo etapo / Foto: Slavko Zupanc

Pančevo, skupinska slika pred prvo etapo / Foto: Slavko Zupanc

Donavska kolesarska pot, 15. del

Naše letošnje avgustovsko kolesarjenje ob Donavi je predstavljalo četrti del ambicioznega načrta – prekolesariti celotno Donavsko kolesarsko pot od izvira v Nemčiji do izliva v Črno morje. V preteklih letih smo že prekolesarili prve tri dele poti: leta 2019 nemški del, leta 2022 od Passaua do Budimpešte in leta 2023 od Budimpešte do Beograda. Letos pa smo se odpravili na pot med Pančevom in Vidinom v Bolgariji. Zadnji del, ki vodi do izliva Donave v Črno morje, pa načrtujemo za prihodnje leto. Donavska kolesarska pot večinoma sovpada z mednarodno kolesarsko potjo EuroVelo 6, ki vodi vse od atlantske obale v Franciji ob rekah Loara, Saona, Ren in Donava do Konstance na obali Črnega morja.

Letošnje kolesarjenje smo začeli v Pančevu, 15 kilometrov vzhodno od Beograda, da bi se izognili prometni gneči v prestolnici Srbije. Pančevo, sedmo največje mesto v državi, se nahaja na levem bregu Donave v Vojvodini. Mesto, skozi katero teče reka Tamiš, ki se v bližini izliva v Donavo, smo si ogledali prvi dan. Glavne znamenitosti so Narodni muzej, ki hrani artefakte iz prazgodovine in rimskega obdobja, ter najstarejša pivovarna na Balkanu. Ob sotočju reke Tamiš in Donave stojita dva svetilnika iz leta 1909, imenovana Vodna vrata mesta.

Po jutranjem skupinskem slikanju smo začeli prvo etapo od Pančeva do Kovina, kjer je bil naš današnji cilj. Sprva smo kolesarili po asfaltirani kolesarski poti ob glavni cesti. V kraju Starčevo smo morali narediti prvi nepričakovani postanek zaradi predrtih pnevmatik, ki so jih povzročili trni akacije, ki rastejo ob poti. Ko smo pregledovali pnevmatike, smo skoraj vsi našli več trnov, ki so se zarili vanje. Nekaterim nam jih je uspelo odstraniti pravočasno, še preden so prebodli zračnice, medtem ko so se pri drugih defekti pojavljali še naslednjih nekaj dni. Po številu predrtih pnevmatik je bilo letošnje leto rekordno. Nekdo je celo hudomušno pripomnil, da sajenje akacij ob kolesarskih poteh verjetno sponzorirajo proizvajalci kolesarskih zračnic. Kljub težavam nas je dobra volja spremljala na poti naprej po glavni cesti proti Omoljici. Uradna Donavska kolesarska pot tukaj zavije skozi Ivanovo proti reki in naprej po makadamskem nasipu, deloma pa po kolovozih ob Donavi. Mi pa smo se odločili, da nadaljujemo po asfaltiranih cestah skozi vasi Banatski Brestovac in Skorenovac, saj so bile lokalne ceste bolj prijazne do naših koles.

Po 40 kilometrih kolesarjenja smo prispeli v Kovin in se nastanili v hotelu, nato pa smo se s kolesi odpravili še na ogled 14 kilometrov oddaljenega Smedereva. Mesto nas je navdušilo s svojim osrednjim trgom, katedralo in mogočno trdnjavo iz 15. stoletja, ki ponuja čudovit razgled na Donavo. Tako se je končal prvi dan letošnjega kolesarjenja ob Donavi, poln dogodivščin in novih vtisov.