Esztergom, pogled na grajski hrib s stolnico / Foto: Slavko Zupanc

Esztergom, pogled na grajski hrib s stolnico / Foto: Slavko Zupanc

Donavska kolesarska pot, 14. del

Naš kolesarski potep ob Donavi se je zaključil z osmo etapo, ki smo jo začeli v zgodovinskem mestu Esztergom. To mesto, ki je bilo od 10. do 13. stoletja prestolnica Madžarske, nas je očaralo z veličastno baziliko na grajskem hribu, največjo cerkvijo na Madžarskem. Po prijetnem nočnem počitku v hotelu v neposredni bližini bazilike smo se zjutraj podali na pot.

Začetek naše poti nas je vodil po kolesarski stezi tik ob Donavi, nato pa po lokalni cesti. Po približno sedmih kilometrih smo naleteli na nepričakovano oviro – cesta je bila zaprta zaradi podrtega drevesa. Po posvetu z delavci, ki so odstranjevali drevo, smo izvedeli, da bo cesta zaprta več ur.

Prvotni načrt je bil, da se iz Esztergoma po desnem bregu Donave odpravimo proti vasi Pilismarót, od koder bi se s trajektom prepeljali na levi breg v madžarsko mesto Szob. Ker Donava od tega kraja dalje ne predstavlja več meje med Madžarsko in Slovaško, bi ves dan kolesarili po madžarski strani. Vendar smo se zaradi nepredvidenih okoliščin odločili, da se vrnemo v Esztergom in kolesarjenje nadaljujemo po levem bregu do Szoba.

Ko smo prispeli nazaj v Esztergom, smo prečkali Donavo in se iz Štúrova podali na velik ovinek proti severu, do kraja Salka, kjer reka Ipel označuje mejo med Slovaško in Madžarsko. Na Madžarski strani meje smo prišli v naselje Letkés in se nato ob reki Ipel vrnili proti Donavi ter prispeli v mesto Szob, ki leži ob sotočju reke Ipel in Donave.

Od tu smo nadaljevali po levem bregu Donave, tako kot je bilo prvotno načrtovano. Prispeli smo v Nagymaros, kjer se nam je odprl čudovit pogled na Višegrad, eno najmanjših mest na Madžarskem, ki je priljubljena izletniška destinacija in pristaniško mesto. Na griču nad mestom smo lahko občudovali grad iz 13. stoletja, ki ga je dal zgraditi madžarski kralj Béla IV.

Naša pot se je nadaljevala skozi Kismaros, kjer se Donava obrne proti jugu, in naprej skozi mesto Vác, dokler nismo končno prispeli do Budimpešte. S tem smo zaključili zadnjo, osmo etapo drugega dela našega kolesarskega potepanja ob Donavi, ki smo ga opravili leta 2022. V osmih dneh smo prekolesarili 737 kilometrov in premagali 1851 višinskih metrov.

Ker nas je tisti dan čakala še dolga vožnja proti domu, smo se odločili, da ogled Budimpešte preložimo na naslednje leto. Na dogovorjenem mestu smo naložili kolesa in se polni vtisov odpeljali proti domu.

Leta 2023 smo se vrnili ob Donavo in prekolesarili tretji del poti od Budimpešte do Beograda, letos pa četrti del od Pančeva skozi sotesko Džerdap do Vidina v Bolgariji. Peti del do Črnega morja je v načrtu za prihodnje leto. Naš kolesarski potep ob Donavi je postal nepozabna avantura, ki nas je vedno znova navduševala z lepoto pokrajin, bogato zgodovino in kulturno raznolikostjo ob tej veličastni reki.