prireditev "Pozdrav jeseni" Dvorje Cerklje september 2024 / Foto: Gorazd Kavčič

Cerkljanski šolski band Vesperi je na nedeljski dogodek Nekoč je bvo, pa spet bo vnesel mladostno energijo. / Foto: Gorazd Kavčič

Cvetoči pozdravi jeseni

Poleg gorenjskih nageljnov, zaščitnega znaka tridnevne prireditve pretekli konec tedna v cerkljanski občini, je bila rdeča nit pestrega dogajanja glasba.

Pozdrav jeseni z gorenjskimi nageljni v organizaciji Občine Cerklje in tamkajšnjega zavoda za turizem je s športnim, kulturnim in zabavnim programom vabil na prireditveni prostor Pod Jenkovo lipo, ki s svojim imenom ohranja spomin na skladatelja in dirigenta Davorina Jenka. V nedeljo popoldne, ko so v šotoru in ob njem razgrnili paleto ustvarjalnosti v krajih pod Krvavcem, talentov, društvenih dejavnosti, lokalnih pridelkov in izdelkov ..., je bilo slišati tudi zborovsko in operno petje, ljudsko pesem, narodnozabavne viže, zimzelene in udarne moderne ritme. Z besedo so jih dopolnili recitatorji, amaterski igralci, osnovnošolci in drugi.

Nastope je prepletal Franc Pestotnik Podokničar. »Mislim, da je prav in lepo, da ljudje vidijo, koliko ustvarjalnega nemira je lokalnem okolju. Marsikdaj kdo reče, da se nič ne dogaja. Danes lahko vidimo in slišimo, da ni tako.« Ob tem smo še izvedeli, da v cerkljanski občini nima le številnih prijateljev, ampak deloma tudi svoje korenine, saj je bila njegova stara mama iz Šmartna. Nedeljski dogodek z naslovom Nekoč je bvo, pa spet bo je bil za sogovornika eden zadnjih pred dopustom. »V drugi polovici septembra bo prišlo na vrsto morje, z jadrnicami se bomo odpravili od otoka do otoka, uživali ob dobrih ribah ...« se je veselil oddiha.

Tudi Čuki, ki so poskrbeli za zabavo v sobotnem večeru, imajo za seboj številne nastope. »Letošnje poletje je bilo delavno, vendar eno najlepših. Spomnim se, kako je bilo pred leti med tednom lepo vreme, konec tedna pa dež. Letos smo imeli srečo z vremenom. Poleg tega imamo dva velika hita: Ta Ta Traktor in Na pumpo,« je bil zadovoljen Jože Potrebuješ in prijetno presenečen, da je bilo še v večernih urah na plesišču veliko otrok. V Dvorje so se Čuki pripeljali iz Šmartnega pri Litiji, pred tem pa so igrali v Velenju, kjer so nastopili na Pikinem festivalu. »Še dva konca tedna nastopamo, potem pa se bo nekoliko umirilo,« je dejal – tudi v pričakovanju, da bodo lahko več časa posvetili novim skladbam. »Ena je že posneta, totalno odbita, komaj čakamo, da jo izdamo. Druga nastaja ravno v teh dneh, gre za posrečen glasbeni duet, tja do novega leta pa bomo verjetno posneli še eno. Poleg tega pa smo v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu posneli pesem Levo, desno, levo, ki otroke, zlasti prvošolčke usmerja, kako varno čez cesto,« je še dodal Jože Potrebuješ, preden je znova stopil na oder.

Prve pozdrave so v petek zvečer jeseni poslali člani Ansambla Stil, med tistimi, ki so obarvali zaključek tridnevnega programa, tudi z dogodki za športne navdušence, pa je bilo Društvo kmečkih in podeželskih žena Gorenjski nagelj. Skupaj z Zavodom za turizem Cerklje je pripravilo izbor najlepših nageljnov. Žirijo in obiskovalce so najbolj navdušili cvetovi, ki jih je pripeljala v dolino Štefka Slatnar iz Ambroža pod Krvavcem.