Čokoladna babka / Foto: Erika Jesenko
Čokoladna babka je mehko in sočno kvašeno pecivo z bogatim čokoladnim nadevom, ki očara tako s svojim čudovitim videzom kot izjemnim okusom. Zaradi svoje preproste priprave, ki je hitrejša in manj zahtevna od tradicionalne potice, je popolna izbira za praznično mizo.
Za pripravo čokoladne babke potrebujemo: 500 g gladke moke, 1 paket suhega kvasa (približno od 5 do 7 g), 80 g sladkorja, 2 jajci, 200 ml mleka, 80 g masla, ščepec soli, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor; za nadev: 150 g temne čokolade, dve žlici kakava v prahu, 50 g mletega sladkorja, 70 g masla; potrebujemo še 1 jajce za premaz.
Za pripravo testa najprej pripravimo kvasec. V mlačno mleko dodamo žličko sladkorja in suhi kvas, premešamo in pustimo 10 minut, da kvasec vzhaja. V večjo posodo presejemo moko, dodamo preostali sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Nato prilijemo vzhajan kvasec, dodamo jajci, stopljeno maslo in zamesimo testo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro, da podvoji volumen.
Medtem pripravimo čokoladni nadev. V kozici na nizki temperaturi stopimo maslo in čokolado. Mešamo, da se čokolada popolnoma raztopi. Dodamo kakav v prahu in sladkor ter dobro premešamo, da nastane gladka, gosta krema. Nadev pustimo, da se nekoliko ohladi. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik debeline približno 0,5 cm. Enakomerno ga premažemo s čokoladnim nadevom, pri tem pustimo 1 cm roba. Testo zvijemo v tesen zavitek po dolžini, nato pa ga z ostrim nožem po dolžini prerežemo na pol. Obe polovici zvijemo skupaj v pletenico tako, da se čokoladna plast obrača navzgor in ustvarja lep vzorec. Zavito babko položimo v podolgovat pekač, obložen s peki papirjem. Pokrijemo jo in pustimo vzhajati še 30 minut. Premažemo jo stepenim jajcem ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 35–40 minut. Če se po vrhu prehitro obarva, jo po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.
Nasvet: Pečeno babko po želji premažemo s sladkornim sirupom (narejenim iz 50 g sladkorja in 50 ml vode), da ostane mehka in sijoča.