Luka Jezeršek, Nataša Mikelj, Marcela Klofutar, Uroš Štefelin, Jon Zupan in Nace Filipič so poskrbeli za kulinarični del večera. / Foto: Jože Košnjek

Luka Jezeršek, Nataša Mikelj, Marcela Klofutar, Uroš Štefelin, Jon Zupan in Nace Filipič so poskrbeli za kulinarični del večera. / Foto: Jože Košnjek

Gorenjci so kuhali v Celovcu

Na zelo odmevnem petkovem Slovenskem večeru v Celovcu, s katerim so se začeli sedmi Dnevi alpsko-jadranske kuhinje, so za kulinarični in kulturni del poskrbeli Gorenjci.

Celovec – Letošnji Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu, ki jih organizira Turistična zveza Celovec, trajali pa bodo do 22. septembra, so se v petek zvečer začeli s Slovenskim večerom, petim po vrsti, v Osojskem dvorcu v starem delu Celovca. Tu je pred leti restavracijo in trgovino s slovenskimi izdelki uredil koroški Slovenec Igor Ogris, nekdaj odličen nogometaš. Da je bil dogodek pomemben tudi za Koroško, kaže dobro obiskana petkova dopoldanska novinarska konferenca, na kateri so sodelovali koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser, slovenski konzul v Celovcu Matej Kramberger, podpredsednica koroške gospodarske zbornice Astrid Legner, predsednik Turistične zveze celovškega območja Adi Kulterer in generalni sekretar Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Roman Roblek. Govorci se strinjali, da lahko kulinarika obogati na splošno dobro sodelovanje med Slovenijo, Koroško in celotno Avstrijo.

»Povezujejo nas zgodovina, tradicija in vrednote, pa tudi slovenska manjšina na Koroškem in Štajerskem,« je povedal konzul Matej Kramberger. Slovenija je vodilni kupec avstrijskih izdelkov in storitev, v Avstrijo pa letno izvozimo za 4,2 milijarde evrov. Avstrijska podjetja pa so največji naložbenik v Sloveniji, je povedal konzul. Taki dogodki nas povezujejo, hkrati pa dvigujejo standarde za gostinstvo in druge dejavnosti, je povedal vodja celovške turistične organizacije Adi Kulterer.

Vrhunec dneva je bil Slovenski večer v Osojskem dvorcu. Pri organizaciji so uspešno združili moči Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, ki ima že več kot 350 članov, Turistična zveza Celovec, oddelek za zunanjo trgovino pri Gospodarski zbornici Koroške in Ragor – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske. »Z organizacijo tega večera želimo nadgraditi sodelovanje s Slovensko gospodarsko zvezo iz Celovca, s katero smo pred dvema letoma prav tu podpisali dogovor o sodelovanju. Prevzeli smo odgovornost za kulinarični in kulturni del – in to nam je odlično uspelo. V Celovec smo pripeljali kuharske mojstre, prejemnike Michelinovih zvezdic, in še nekatere druge znane deležnike v gostinstvu in turizmu, naša gostja pa je mezzosopranistka in solistka Dunajske državne opere Monika Bohinec, doma z Jesenic,« je povedala direktorica Ragorja Eva Štravs Podlogar.

Večer, ki ga je v slovenščini in nemščini povezovala Mojca Mavec, je odlično uspel. Med udeleženci so bili tudi župana občin Bled in Jesenice Anton Mežan in Peter Bohinec, županja Kranjske Gore Henrika Zupan in direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin. Deželni glavar dr. Kaiser se je zaradi ogleda nogometne tekme med Avstrijo in Slovenijo v Ljubljani opravičil. Gostje so uživali ob kulinaričnih vrhuncih Uroša Štefelina iz Hiše Linhart iz Radovljice, ki je posebej za to priložnost skuhal Urošev žlikrof, Jona Zupana iz Hotela Triangel iz Gozda - Martuljka, ki je stregel zgornjesavski esihflajš, in Luka Jezerška, ki je pripravil izdelke z naših kmetij. Jezerškovi so letos spomladi kupili dvorec Taggenbrunn v bližini Št. Vida na Glini. »Svojo dejavnost smo usmerili proti severu, kjer je še veliko priložnosti,« je povedal Luka Jezeršek. Nataša Mikelj iz Radolške čokolade se je predstavila z izvirnimi pralineji, Ema Pogačar iz Conditusa z blejskimi kremnimi rezinami, Mateja Reš iz Gorij pa z izdelki z domače ekološke kmetije. Za gašenje žeje pa sta s slovenske strani z vrhunskim cvičkom poskrbela Veronika in Matic Frelih iz Vinarstva Frelih iz Šentruperta na Dolenjskem. Mezzosopranistka Monika Bohinec je bila za petje ob klavirski spremljavi Primoža Kerštanja nagrajena z dolgim aplavzom.