marelični kolač erika / Foto: Erika Jesenko

Kolač z nektarinami / Foto: Erika Jesenko

Kolač z nektarinami in slivami

Le vse sestavine zmešamo, spečemo ter uživamo. Takšni kolači so včasih najboljši in jih lahko pripravimo mimogrede. Na primer, če že ogrevamo pečico za peko krompirja, zakaj ne bi segreto pečico izkoristili še za pripravo enostavnega peciva.

Za pripravo kolača z nektarinami in rikoto potrebujemo: 150 g moke, 80 g sladkorja, 2 srednje veliki nektarini, 2 jajci, 150 g rikote, 0.5 dcl olja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico ruma, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Nektarine narežemo na manjše kocke. Jajci stepemo skupaj s sladkorjem v penasto zmes. Nato k jajčni zmesi primešamo rikoto, prilijemo olje ter dodamo še vanilin sladkor, rum in limonin sok. Postopoma vmešamo še zmes moke ter nazadnje še koščke nekatrin. Zmes prenesemo v pekač, prekrit s peki papirjem in pečemo v pečici segreti na 180°C, približno 30 do 40 minut.

Za pripravo kolača s slivami in mandlji potrebujemo: 150 g pirine moke, 70 g mletih mandljev, 50 g rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko pecilnega praška, 0.5 dcl olja, 0.5 dcl mleka,  2 jajci, limonina lupinica ene bio limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 skodelico svežih sliv.

Skupaj zmešamo moko, mlete mandlje, pecilni prašek, limonino lupinico, in sol. Slive razpolovimo in jim odstranimo koščice. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem v penasto zmes. Nato k jajčni zmesi prilijemo mleko in olje  ter dodamo še vanilin sladkor, rum in cimet. Postopoma vmešamo še zmes moke. Zmes prenesemo v pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu razporedimo polovice sliv in jih malo potisnemo v samo zmes. Pečemo v pečici segreti na 180°C, približno 30 do 40 minut.