Uspešna lanska sezona, bogat abonma v novi sezoni / Foto: Igor Kavčič

Uspešna lanska sezona, bogat abonma v novi sezoni / Foto: Igor Kavčič

Za novo sezono predstava Art

Na Loškem odru po odlični pretekli sezoni v novem gledališkem letu pripravljajo predstavo Art francoske dramatičarke Yasmine Reza v režiji Ire Ratej. V teh dneh poteka tudi vpis v gledališki abonma.

Škofja Loka – Loški oder velja za enega najboljših ljubiteljskih gledališč v državi. Škofjeloški gledališki ansambel to dokazuje z uspehi na Linhartovih srečanjih (v zadnjih treh letih so prejeli sedem matičkov, od tega dva za najboljšo predstavo festivala v celoti) in tudi z nagradami na festivalih v Srbiji. Uprizoritev Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša v režiji Dejana Spasića iz sezone 2022/23 je prava uspešnica, v pretekli sezoni je škofjeloški ansambel presenetil z igro Agata Visoška avtorice in režiserke Tatjane Peršuh, v aprilu pa so predstavili še eno premiero, komedijo November Davida Mameta v režiji Jaše Jamnika. Z mladinsko ekipo je Jana Kolarič pripravila še predstavo Martin Krpan, ki bo na Loškem odru znova na sporedu 12. oktobra.

»V prihodnjih dneh bomo že začeli priprave za novo predstavo. Tokrat bomo prvič sodelovali z Iro Ratej, dramaturginjo in režiserko v Mestnem gledališču ljubljanskem, na oder pa bomo postavili kultno besedilo Art francoske dramatičarke Yasmine Reza,« pove vodja Loškega odra Ana Babnik. Na oder bodo stopili Matej Čujovič, Bojan Trampuš in Blaž Vehar.

»Predstavi z našim podmladkom bo režiral Gašper Murn. Otroška skupina bo uprizorila igrico Cesarjeva nova oblačila, mladinska skupina pa se bo preizkusila v glasbeno-plesni predstavi Aladin.« Zaznamovali bodo tudi življenjski jubilej – 80 let častnega člana Loškega odra režiserja Matije Milčinskega. Režiral bo igro Božič pri Cupiellovih dramatika Eduarda De Fillippa.

Pet predstav za abonma

Abonma Loškega odra letos prinaša pet predstav. Poleg že omenjene domače premiere Art so tu še štiri gostujoče predstave, s katerimi bodo na škofjeloški oder prišli znane igralke in igralci iz slovenskih profesionalnih gledališč. Predstava Še vedno Alice, priredba Christine Mary Dunford po romanu Lise Genova, je uspešnica SNG Drama Ljubljana, Čakanje Godota Samuela Becketta je lanska produkcija Šentjakobskega gledališča Ljubljana, iz glavnega mesta pa prihaja tudi Dnevnik Ane Frank, ki so ga po knjižni predlogi Anne Frank uprizorili v Mini teatru. Iz Slovenskega stalnega gledališča Trst letos prihajajo Prebrisane male laži dramatika Joeja DiPietra. Dosedanji abonenti se vpisujejo v teh dneh, novi abonenti so vabljeni k vpisu od 17. do 19. septembra, in sicer v pisarni gledališča od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure.