Gorenjska je znana po kakovostnih kmečkih sirih. To kažejo tudi rezultati letošnjega ocenjevanja. Slika je simbolična.
Gorenjska je znana po kakovostnih kmečkih sirih. To kažejo tudi rezultati letošnjega ocenjevanja. Slika je simbolična.
Na ocenjevanju skoraj šest tisoč prehranskih izdelkov
Ta konec tedna, od petka do nedelje, bo v Minoritskem samostanu na Ptuju tradicionalni, že šestintrideseti festival Dobrote slovenskih kmetij, katerega glavni cilj je promovirati slovensko hrano in ozaveščati potrošnike o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane.
Kranj – Glavni del festivala je senzorično ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov, predstavitev najbolje ocenjenih izdelkov na festivalu ter podelitev zlatih, srebrnih in bronastih priznanj kmetijam, ki so jih izdelale. Letos so kmetije iz Slovenije, tudi s širšega gorenjskega območja, pa tudi iz zamejstva dale na ocenjevanje skupno 5853 izdelkov, med katerimi je bilo največ mesnih in mlečnih izdelkov. Ocenjevanje je potekalo v šestnajstih skupinah izdelkov.
Festival bo v petek opoldne odprl častni pokrovitelj – minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, že pred uradnim odprtjem pa bodo strokovni posvet z naslovom Združevanje in povezovanje za skupno trženje pridelkov in izdelkov kmetij, srečanje dosedanjih predsednikov Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije ob 25-letnici delovanja zbornice ter podelitev priznanj otrokom iz vrtcev in šol za likovna dela na temo Spomladi cveti, poleti rodi. V času festivala bo pokušina nagrajenih izdelkov, na stojnicah se bo z izdelki predstavilo več kot 50 kmetij. Festivalsko dogajanje bodo popestrili še mladi glasbeni talenti, mednarodni folklorni festival Folk fest, predstavitev stare tehnike, brezplačne delavnice za ljubitelje vina ...
O dosežkih gorenjskih kmetij na letošnjih ocenjevanjih smo že poročali, zdaj so znani tudi rezultati ocenjevanja za mlečne izdelke in sadna vina. Na ocenjevanju mlečnih izdelkov je Ana Arh iz Mač prejela zlato priznanje za mehki sir z brusnicami in orehi, Nejc Erdani iz Trebelnega pri Palovčah zlati priznanji za navadni jogurt in sadni jogurt s hruško in banano, Simona Hudobivnik iz Dvorij zlato za hudo surovo maslo in bronasto za hudo kislo smetano, Mojca Jenko Cupar iz Virloga zlati priznanji za domačo skuto in za navadni jogurt na grški način, Mlekarstvo Podjed z Olševka zlati priznanji za kislo mleko in surovo maslo ter srebrno za Mickino gaudo, kmetija Pr' Anžk iz Gorenje vasi zlati priznanji za domači grški tip jogurta z gozdnimi sadeži in za mladi sir z drobnjakom ter bronasto priznanje za domači grši tip jogurta z vanilijo, kmetija Odems iz Predoselj srebrno za skuto in bronasto za navadni jogurt ter Eva Škrjanc iz Žej bronasto priznanje za pasirano skuto.
Na ocenjevanju sadnih vin je z Gorenjskega sodeloval Tilen Soklič iz Krnice, ki je prejel zlati priznanji za peneče sadno vino Avguštinovi mehurčki in za sadno vino Nežine sanje.