Gostišče pri Planšarskem jezeru naj bi do poletja prihodnje leto že imelo novo podobo. / Foto: Alenka Brun

Gostišče pri Planšarskem jezeru naj bi do poletja prihodnje leto že imelo novo podobo. / Foto: Alenka Brun

Zob časa je naredil svoje

Gostišče ob Planšarskem jezeru na Jezerskem je v teh dneh zaprto. Na mestu starega, ki ga podirajo, bo namreč zraslo novo gostišče.

Jezersko – Aleš Petek iz Gostišča pri Planšarskem jezeru na Jezerskem je pojasnil, da so gostinski objekt začeli podirati v začetku minulega tedna. Vesel je, da so dela končno stekla, zaključili naj bi jih do začetka poletja prihodnjega leta, tako da upa, da bodo odprli v začetku julija 2025. »Odvisno tudi od tega, kakšna bo zima,« se še dopolni.

Na mestu sedaj že nekdanjega gostišča je nekoč stala žaga, ki pa so jo kasneje v 70. letih preuredili v gostinski objekt. Milan Milošič je bil eden prvih gostincev v njem in gostinska tradicija se je ohranila.

Slednji je v času našega obiska z nostalgijo opazoval stavbo, ki je izginjala z rušenjem in jo bo kmalu nadomestila nova. »Veliko se je nabralo spominov v teh časih,« je povedal. »Ampak nimaš kaj, tako je, čas je naredil svoje.«

Petek je o zgodovini gostišča še povedal: »Koliko je bila stara žaga ... Lahko da toliko, kot so v okolici najstarejše kmetije ... V 60. letih je potem nastalo jezero, iz žage so naredili okrepčevalnico – za tiste čase je bil to bife. Prenavljali so objekt dvakrat: v 80. letih je bila prenova manjša, in v 90-ih, ko so zaprli teraso.«

Novo Gostišče pri Planšarskem jezeru bo malce večje od sedanjega, imelo bo tudi sedem sob. Povečali bodo klet, razširili sanitarije, predvsem pa bo imelo tudi večjo sobo za zaključene družbe. »Tudi terasa bo, a sobe so za nas bistvenega pomena, ker bo gostišče lahko potem delovalo jeseni in spomladi bistveno bolje. Veliko bo stekla, lesa, streha bo lesena ... iz domačega jezerskega macesna.«

Novo Gostišče pri Planšarskem jezeru bo malce večje od sedanjega, imelo bo tudi sedem sob. Povečali bodo klet, razširili sanitarije, predvsem pa bo imelo tudi eno večjo sobo za zaključene družbe. »Tudi terasa bo, a sobe so za nas bistvenega pomena, ker bo gostišče lahko potem delovalo jeseni in spomladi bistveno boljše. Veliko bo stekla, lesa, streha bo lesena ... iz domačega jezerskega macesna.« Gostišče bo sodobno, a z videzom primerno vpeto v okolico ob Planšarskem jezeru, si ustvarimo sliko.

Kaj pa ljudje rečejo, ko vidijo, da Gostišče pri Planšarskem jezeru izginja, smo bili še radovedni za konec. »Ljudje so res zanimivi. Veliko jih pride, parkira kolo ali avto in sploh ne dojamejo, da staro gostišče izginja. Kdo bi kar čaj naročil …« se nasmehne Milan Milošič.

»Zob časa je naredil svoje,« zaključi Aleš Petek, ki se veseli prihodnosti, ki jo novo gostišče prinaša s seboj.