V galeriji Zlatin hodnik trenutno poteka razstava o Rudolfu Maistru in Maistrovih borcih iz Škofje Loke, ki ju je ob odprtju predstavil predsednik Domoljubnega društva general Maister Žiri Janez Jereb. / Foto: Vilma Stanovnik

V galeriji Zlatin hodnik trenutno poteka razstava o Rudolfu Maistru in Maistrovih borcih iz Škofje Loke, ki ju je ob odprtju predstavil predsednik Domoljubnega društva general Maister Žiri Janez Jereb. / Foto: Vilma Stanovnik

Zlatin hodnik škofjeloških upokojencev vse bolj živahen

Po razstavi Puštuci u Lok so v začetku tega tedna v galeriji Zlatin hodnik odprli razstavi o generalu Maistru in o Maistrovih borcih iz Škofje Loke, že v kratkem pa se obetata novi razstavi.

Škofja Loka – Hodnik in dvorana novih prostorov Društva upokojencev Škofja Loka v prostorih nekdanje vojašnice na Partizanski cesti v zadnjih mesecih postajata tudi eno izmed novih škofjeloških prizorišč, namenjenih kulturi.

Tako so tam minuli ponedeljek odprli zanimivi razstavi o generalu Maistru in o Maistrovih borcih iz Škofje Loke, ki sta ju pripravila Domoljubno društvo general Rudolf Maister Žiri v sodelovanju z Društvom upokojencev Škofja Loka. Razstava je nastala ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala Rudolfa Maistra.

»Letos smo se v upravnem odboru Društva upokojencev Škofja Loka odločili, da v prelepih novih prostorih ustvarimo tako galerijo Zlatin hodnik kot tudi pravi kulturni center. Z dvorano smo namreč dobili tudi možnost za različne prireditve.«

»Raziskavo o loških Maistrovih borcih smo začeli pred dvema letoma in ugotovili smo, da jih je bilo 63. Med njimi je bilo 24 prostovoljcev, drugi pa se štejejo kot mobiliziranci. Franc Košir je umrl v borbah in smo mu letos marca že postavili spominsko ploščo v Spodnji Luši. Pripravili smo razstavo na tridesetih panojih, poleg tega smo pripravili razstavo o Rudolfu Maistru. Razstave smo že pripravili po loških šolah in v gimnaziji, dogovarjamo se še z Osnovno šolo Jela Janežiča. Prihodnje leto imamo namen postavitve razstav še po krajevnih skupnostih,« je pojasnil predsednik Domoljubnega društva general Maister Žiri Janez Jereb. Društvo namreč deluje v vseh štirih občinah upravne enote Škofja Loka ter nekaterih mejnih občinah. Kot je tudi povedal, v društvu skrbijo, da Maistrovi borci ne bodo pozabljeni.

Podpredsednik Domoljubnega društva general Rudolf Maister Žiri Anton Bogataj, ki je tudi odbornik Muzejskega društva Škofja Loka, se je zahvalil članom društva in Ločanom, ki so pomagali in še pomagajo pri zbiranju podatkov o Maistrovih borcih, predsednik Društva upokojencev Škofja Loka Miha Ješe pa je ob odprtju razstave povedal, da so si z zanimanjem že pred odprtjem razstavo ogledali gostje iz pobratenega Sovodnja ob Soči. »Letos smo se v upravnem odboru Društva upokojencev Škofja Loka odločili, da v prelepih novih prostorih ustvarimo tako galerijo Zlatin hodnik kot tudi pravi kulturni center. Z dvorano smo namreč dobili tudi možnost za različne prireditve in naš načrt je, da bomo do konca leta pripravili vsaj dva dogodka mesečno v dvorani, poleg tega pa tudi vsaj eno razstavo v galeriji Zlatin hodnik. Z novim letom naj bi bilo teh dogodkov še več,« je še dodal predsednik Miha Ješe, Garažni decet pod vodstvom Lenarta Sušnika pa je dokazal, da pesem v novi dvorani še kako lepo odmeva.

Sicer pa bo nova razstava v galeriji Zlatin hodnik že v začetku oktobra. »S prvo razstavo Puštuci u Lok, ki je bila zelo dobro obiskana in pohvaljena, smo junija začeli z razstavami na Zlatinem hodniku. Galerija je ime dobila po naši žal že pokojni članici Zlati Ramovš, ki je bila v prejšnjem domu srce razstavne dejavnosti našega društva. Novi razstavi bo v oktobru pripravilo Filatelistično društvo Lovro Košir. Eno, že v sredo, 2. oktobra, pripravljajo ob 90-letnici Gorenjske predilnice, drugo pa nato ob 50-letnici Gobarskega društva Škofja Loka,« je v imenu umetniškega sveta pri Društvu upokojencev Škofja Loka povedala Minka Mlakar.