S 1. oktobrom se bodo cene programov Vrtca Bled zvišale. / Foto: Tina Dokl

S 1. oktobrom se bodo cene programov Vrtca Bled zvišale. / Foto: Tina Dokl

Višje cene vrtčevskih programov

Blejski svetniki so na septembrski seji potrdili sklep o določitvi cen programov Vrtca Bled.

Bled – Sklep prinaša povišanje cen vrtčevskih programov, ki bodo začele veljati 1. oktobra letos, medtem ko so bile trenutne cene sprejete 1. januarja lani. Cena za prvo starostno obdobje se bo s 640 evrov dvignila na 708,88 evra, za drugo starostno obdobje pa s 450 evrov na 524,24 evra. Kot je pojasnila ravnateljica Vrtca Bled Helena Ule, so na povišanje cen vplivali predvsem višji stroški dela, dražji materiali ter spremembe v strukturi oddelkov v novem šolskem letu.

V razpravi so svetniki Gibanja Svoboda predlagali, da bi dodatne stroške pokrili iz občinskega proračuna. Ob tem so poudarili, da ne nasprotujejo povišanju cen, saj razumejo njegovo upravičenost, vendar menijo, da bremena ne bi smeli nositi starši. »Ljudje se iz Bleda izseljujejo, za turizem se namenja ogromno proračunskih sredstev, tudi za vrtec, a dodatnih 150 tisoč evrov zanj bi v proračunu zagotovo še našli,« je dejala svetnica Romana Purkart. Svetniki glede njihovega predloga niso bili soglasni niti niso o njem glasovali.

Kot je na seji pojasnil blejski župan Anton Mežan, je Občina Bled v letošnjem proračunu že zagotovila dobrih 1.165.000 evrov za pokrivanje razlike med polno ceno programov vrtca in plačili staršev. »Verjamem, da bi javnost najbolje sprejela, če bi teh 150 tisoč evrov financirali iz proračuna, vendar dvomim, da bi to res vplivalo na večje število otrok na Bledu,« je predlog Gibanja Svoboda komentiral župan.