Zbiljska cesta je ena od dveh državnih cest na območju občine Medvode z veliko prometno obremenitvijo. / Foto: arhiv Občine Medvode

Zbiljska cesta je ena od dveh državnih cest na območju občine Medvode z veliko prometno obremenitvijo. / Foto: arhiv Občine Medvode

Stacionarni radar v Medvodah

Prvi stacionarni radar v občini Medvode bo hitrost meril na Zbiljski cesti pred centrom starejših DEOS.

Medvode – V naslednjih dneh bo začel delovati prvi stacionarni radar za merjenje hitrosti v prometu na območju občine Medvode.

Napovedujejo, da bodo do konca leta ohišje za stacionarni radar postavili tudi na lokalni cesti v naselju Vaše, v prihodnjem letu pa načrtujejo postavitev še na dveh lokacijah. Najeto radarsko napravo bo redarstvo selilo in bo izmenično merila hitrost v ohišjih na lokacijah v občinah Medvode, Škofja Loka, Naklo in Radovljica.

Kot so pojasnili na Občini Medvode, so se za to odločili po številnih pobudah občank in občanov za umirjanje hitrosti z rednimi merjenji. Skupaj s sosednjo Občino Škofja Loka so postavili prva ohišja in najeli stacionarni radar. Prvi v Medvodah bo hitrosti meril pred centrom starejših DEOS Medvode ob Zbiljski cesti, kjer je omejitev 50 km/h. Napovedujejo, da bodo do konca leta ohišje za stacionarni radar postavili tudi na lokalni cesti v naselju Vaše, v prihodnjem letu pa načrtujejo postavitev še na dveh lokacijah. Najeto radarsko napravo bo redarstvo selilo in bo izmenično merila hitrost v ohišjih na lokacijah v občinah Medvode, Škofja Loka, Naklo in Radovljica.

Na območju občine Medvode nadzor opravlja Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Radovljica, Škofja Loka, Medvode in Naklo, ki prehitrim voznikom izdaja kazni za prekoračitve hitrosti. Redarstvo je doslej meritve izvajalo le z mobilnim radarjem, ki bo tudi v prihodnje redno v uporabi.

Na območju občine Medvode nadzor opravlja Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Radovljica, Škofja Loka, Medvode in Naklo, ki prehitrim voznikom izdaja kazni za prekoračitve hitrosti. Redarstvo je doslej meritve izvajalo le z mobilnim radarjem, ki bo tudi v prihodnje redno v uporabi. Kot še poudarjajo na Občini Medvode, namen ni polnjenje občinske blagajne. »To potrjujejo tudi podatki za leto 2023, v katerem je Občina Medvode z naslova glob in drugih kazni, ki jih je izdal medobčinski inšpektorat in redarstvo, prejela dobrih 37 tisoč evrov, v enakem obdobju pa smo za delovanje inšpektorata in redarstva prispevali dobrih 80 tisoč evrov. Ta podatek nam pove, da zaradi kazni občinski proračun ni bil prav nič bogatejši, je pa delovanje redarjev in inšpektorja prispevalo k temu, da je bila naša občina bolj urejena in varna.«

Dodajajo še, da se zavedajo, da bo pobud za postavitev stacionarnih radarjev tudi v prihodnje veliko, nove lokacije pa bodo izbrane ob prometnejših cestah, kjer so prisotne ranljive skupine in kjer bodo predhodne analize pokazale veliko frekvenco prekoračitev omejitev.