Tuji turisti so v prvih osmih mesecih na Bledu ustvarili 839.617 nočitev, kar je 97 odstotkov vseh nočitev, domači turisti pa 26.338. / Foto: Tina Dokl

V prvih osmih mesecih letošnjega leta so na Bledu zabeležili 865.955 nočitev. Tuji turisti so ustvarili osem odstotkov več nočitev kot leto prej, domači pa za dvanajst odstotkov manj. / Foto: Tina Dokl

Sezona se podaljšuje v jesen

Na Bledu zaznavajo spremenjeno strukturo gostov z izrazitim upadom turistov z azijskih trgov, ki so običajno v kraju ostali le eno noč. Po drugi strani pa opažajo porast individualnih obiskovalcev.

Bled – Na Bledu je med junijem in avgustom po podatkih Javnega zavoda Turizem Bled prenočevalo 213.198 gostov, ki so skupaj ustvarili 581.622 nočitev, kar je rahlo povečanje v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, ko je 198.380 gostov ustvarilo 552.557 nočitev. Kar 98 odstotkov vseh gostov je bilo letos tujcev, domačih gostov pa le dva odstotka. Povprečna doba bivanja je bila 2,6 nočitve. Največ obiskovalcev je prišlo iz Nemčije, Velike Britanije, ZDA, Nizozemske, Češke in Madžarske.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta so na Bledu zabeležili 865.955 nočitev, kar predstavlja sedemodstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Medtem ko so tuji turisti ustvarili osem odstotkov več nočitev kot leto prej, se je število nočitev domačih turistov zmanjšalo za dvanajst odstotkov. V primerjavi z letom 2023 je opazen enajstodstotni porast nočitev v hotelih, število nočitev v mladinskih prenočiščih pa se je zmanjšalo za osem odstotkov.

V Turizmu Bled zaznavajo spremenjeno strukturo gostov z izrazitim upadom turistov z azijskih trgov, ki so običajno v kraju ostali le eno noč. Na drugi strani pa opažajo porast individualnih obiskovalcev, ki kraj obiščejo predvsem zaradi narave in priložnosti za športne aktivnosti na prostem na območju Julijskih Alp.

»Na Bledu si želimo odmika od zasledovanja rekordnih številk glede obiskovalcev, saj strateško pristopamo k desezonalizaciji in ustvarjanju nočitev izven visoke turistične sezone,« so poudarili na Turizmu Bled.

Pristopajo k desezonalizaciji

»Na Bledu si želimo odmika od zasledovanja rekordnih številk glede obiskovalcev, saj strateško pristopamo k desezonalizaciji in ustvarjanju nočitev izven visoke turistične sezone,« so poudarili na Turizmu Bled. To nameravajo doseči z nadgradnjo obstoječih vsebin, uvajanjem novih turističnih produktov in povezovanjem s skupnostjo Julijskih Alp. »Skozi dvig kakovosti turistične ponudbe in izobraževanje turističnih deležnikov želimo nagovoriti goste z višjo kupno močjo in Bled promovirati skozi trajnostno naravnan turizem, ki je odgovoren do okolja in lokalne skupnosti,« so dodali.

V letu 2025 bodo še naprej naslavljali znane izzive turistične destinacije, ki se nanašajo predvsem na prometno ureditev. Načrtujejo izboljšanje javnega potniškega prometa, širitev možnosti izposoje koles in e-koles ter uvedbo souporabe vozil (car sharing). Prav tako bodo poskrbeli za učinkovito usmerjanje prometnih in turističnih tokov, pozornost pa bodo namenili tudi reševanju izzivov, povezanih z dostopnostjo kraja za gibalno ovirane.

Izdali manj glob

Potem ko so junija blejski svetniki sprejeli spremembe in dopolnitve Odloka o plovbnem režimu po Blejskem jezeru, so v Turizmu Bled opazili, da so domači obiskovalci z odlokom seznanjeni in ga upoštevajo, večjo težavo so zaznali pri tujih obiskovalcih. Letos sicer niso izdali še nobene globe, ki znaša 600 evrov. »Želimo si, da odlok zaživi tudi v praksi, zato smo letos obiskovalce predvsem informirali in usmerjali,« so poudarili.

Med 1. januarjem in 31. avgustom je Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki v Občini Bled izdal 4297 glob za napačno parkiranje, kar je nekoliko manj kot v enakem obdobju lani, ko so izdali 4868 kazni. V tem času so prav tako izdali štiri globe za kršitev javnega reda in miru, lani so jih 17. Kršitev s področja javnega reda in miru na javnih površinah v bližini hostlov letos niso obravnavali.

»Izboljšanje stanja pripisujemo tudi ekipi šestih varnostnikov, ki so v nočnem času od junija do septembra skrbeli za spoštovanje javnega reda in miru. Gibali so se na območju od Trgovskega centra Bled, Jezerske promenade, glavne avtobusne postaje do Bledca,« so dejali.

Pomanjkanje parkirnih mest

Poleg poletne gneče na tranzitni in državni cesti, ki vodi skozi Bled in naprej proti Bohinju, se kraj že dlje časa sooča s težavami zaradi pomanjkanja parkirnih mest. Prometne izzive so delno omilili z uvedbo brezplačnih avtobusnih prevozov, ki jih je v tej sezoni uporabilo 46.000 potnikov. »Izziv pomanjkanja parkirnih mest vztrajno naslavljamo, a je gradnja dodatnih parkirišč zaradi varstvenega režima Bleda z okolico izjemno otežena,« so poudarili na Turizmu Bled. Prihodnje leto je v načrtu izgradnja parkirišča pri Športnem parku Bledec ob vznožju Blejskega gradu, kjer bo na voljo 231 parkirnih mest, od tega šest za električna vozila, enajst za invalide in petnajst za avtodome.

Nastanitve dobro zasedene

Rezervacije hotelskih nastanitev kažejo, da se turistična sezona na Bledu podaljšuje, saj so nastanitve dobro zasedene tudi globoko v jesen, vse do konca novembra. Med 29. novembrom in 5. januarjem bo na Bledu potekal program Zimske pravljice. Rdeča nit prireditev bo Romantični Bled s poudarkom na dodatni novoletni osvetlitvi, kakovostni vsebini na promenadi in postavitvi drsališča.