zbor občanov KS Struževo na občini Kranj / Foto: Tina Dokl

Struževčani so bili na zboru krajanov soglasni, da ne želijo tovorne železniške postaje in potniškega postajališča v svojem kraju. / Foto: Tina Dokl

Proti tovorni postaji in sortirnici

Krajani Struževega so sporočili, da so proti izgradnji tovorne železniške postaje in potniškega postajališča na svojem območju, prav tako nasprotujejo sortirnici in morebitni sežigalnici odpadkov v tamkajšnji poslovni coni.

Kranj – »V Struževem potrebujemo cesto, pločnik in infrastrukturo nasploh, ne pa tovorne in potniške postaje,« je dejal udeleženec zbora krajanov Struževega, ki je v torek potekal v prostorih Mestne občine Kranj. Z njim so soglašali tudi drugi prisotni krajani, ki so brez glasu proti sprejeli sklep, da nasprotujejo izgradnji tovorne in potniške postaje ter potniškemu prometu skozi Struževo nasploh v okviru nadgradnje gorenjske železniške proge, občino pa podpirajo pri predlogu za izgradnjo tovorne postaje na desnem bregu Save oziroma pred železniškim mostom čez Savo do Struževega. Prav tako so s sklepom zahtevali, da se iz odloka o izvedbenem prostorskem načrtu črta določilo glede sortirnice in sežigalnice odpadkov v njihovi vasi.

Struževčane so junija na javni predstavitvi predloga državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo neprijetno presenetili načrti o umestitvi tovorne postaje in potniškega postajališča na struževsko polje, že dlje časa pa so čakali na pojasnila kranjske občine glede širitve tamkajšnje poslovne cone in o predvideni umestitvi sortirnice odpadkov vanjo.

Kot je povedal predsednik Krajevne skupnosti Struževo Tomaž Sajovic, o omenjenih projektih ne krajani ne lastniki zemljišč in ne krajevna skupnost predhodno niso bili ustrezno obveščeni. »To so veliki posegi in jasno je, da je bil čustveni odziv krajanov zelo močan. Če bi bili prej vključeni, bi morda našli kakšno rešitev, zato je do tega zbora krajanov prišlo,« je dejal Sajovic.

Župan Matjaž Rakovec je povedal, da je občina že na javni razpravi prisluhnila krajanom Struževega in sprejela njihove pomisleke glede tovorne postaje, izgube kmetijskih zemljišč in hrupa, zato je v okviru javne razgrnitve podala več pripomb na predlog državnega prostorskega načrta. Med drugim predlagajo, da za oškodovane kmete poiščejo nadomestna zemljišča, da se prebivalce zaščiti pred hrupom in da se potniška postaja zgradi v manjšem obsegu, tako da bo namenjena le krajanom. Glede tovorne postaje, ki je bila sprva načrtovana v Naklem, a je tam ne želijo, je občina Direkciji RS za infrastrukturo tudi že predlagala, da dodatno preverijo še druge možne lokacije. Za lokacijo na Gorenji Savi so že ugotovili, da je problem poplavna ogroženost, lokacija nekdanjega Tekstilindusa pa je neprimerna zaradi posega v vodni vir. Občina je tako dodatno predlagala, da preverijo še potencialni lokaciji med Tekstilindusom in železniško postajo v Kranju ter območje na Laborah.

Tudi krajani so na zboru podprli umestitev tovorne postaje na degradirano območje pri Tekstilinusu, so pa obenem župana presenetili tudi z nasprotovanjem ureditve manjšega potniškega postajališča v Struževem. Kot so navedli, postaja ni smiselna, ker bi na njej ustavljalo le nekaj vlakov dnevno, ob tem pa je glavna železniška postaja v Kranju oddaljena le približno deset minut hoje. Zato so se zavzeli, naj jim raje primerno uredijo pot za pešce in kolesarje.

Druga tema, o kateri so razpravljali na zboru krajanov, je bil predlog širitve poslovne cone v Struževem na območje čez železniške tire, kamor naj bi umestili tudi sortirnico odpadkov. Po besedah Sajovica je bila na tem območju v preteklosti predvidena celo sežigalnica, kar pa so krajani odločno zavrnili, zdaj od občine zahtevajo zagotovilo, da tam ne bo niti sortirnice. Rakovec je pojasnil, da je občina v lanski javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta, ki ga bodo sicer popravljenega še enkrat dali v javno obravnavo, širitev cone že izločila, prav tako so opustili idejo o sortirnici v Struževem. To namreč po novem načrtujejo na območju avtocestnega priključka Kranj vzhod, za kar občina že kupuje zemljišče. Krajani so kljub temu – za vsak primer, so poudarili – sprejeli sklep, da se iz odloka o izvedbenem prostorskem načrtu črta določba glede sortirnice in tudi morebitne sežigalnice.