/ Foto: Arhiv Zkb

Foto: arhiv ZKB

Pot skulptur Slavka Oblaka

Bled – Ob letošnjem svetovnem dnevu turizma se Zavod za kulturo Bled s prireditvijo Drevo pravljic pridružuje Gozdni knjižnici. V petek, 27. septembra, bo ob 17. uri v grajskem parku pod Blejskim gradom zaživelo Drevo pravljic, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Knjižnico A. T. Linharta Radovljica. Otroci bodo ob pravljicah Bedin in Bedina, Zdravilno jabolko ter Orehova vejica vstopili v domišljijski svet in skozi izkustveno pot razvijali svoje čute.

Dan zatem, 28. septembra, bo ob 11. uri na zgornji terasi Blejskega gradu potekala Grajska trgatev cepljenke trte z mariborskega Lenta. Posadili so jo leta 2011 ob tisočletnici gradu. Obiskovalci bodo na etnološki prireditvi lahko poskusili vino Mladovita in preverili, kako bogato je letos obrodila grajska trta.

Poleg tega se Zavod za kulturo Bled z vodenim ogledom Poti skulptur Slavka Oblaka pridružuje aktivnostim v okviru Evropskih dnevov kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine. Po poti bo obiskovalce vodil umetnostni zgodovinar Vid Lenard, in sicer 29. septembra ob 10. uri, 3. oktobra ob 15. uri in 15. oktobra ob 12. uri.

Pot, ki povezuje pet plastik kiparja Slavka Oblaka – Ciklama ob jezeru, Brstični vodnjak pred sedežem Občine Bled, Blejska ptica pred Festivalno dvorano Bled, Grajski cvet v grajskem parku in kip Matere božje z detetom v kapeli Blejskega gradu – ostaja povezana z umetnostjo in turizmom v blejskem prostoru.