Prevoze po dveh krožnih mestnih linijah ponovno izvaja Arriva, a ne kot koncesionar, temveč kot pogodbenik. Pogodba bo veljala eno leto. / Foto: Nik Bertoncelj

Prevoze po dveh krožnih mestnih linijah ponovno izvaja Arriva, a ne kot koncesionar, temveč kot pogodbenik. Pogodba bo veljala eno leto. / Foto: Nik Bertoncelj

Novi cenik za mestni avtobus

Potem ko so bile zadnje mesece vožnje z mestnimi avtobusi na Jesenicah brezplačne, danes začenja veljati novi cenik. Ena vožnja bo stala 1,50 evra.

Jesenice – Z današnjim dnem na Jesenicah začenja veljati novi cenik za vožnje z mestnim avtobusom. Mestni prevozi po dveh krožnih linijah, ki jih je v zadnjih mesecih zagotavljala Občina Jesenice z zasebnim prevoznikom, so bili doslej brezplačni. Odslej je za eno vožnjo treba odšteti 1,50 evra. Imenska mesečna vozovnica stane 33,80 evra, neimenska mesečna vozovnica pa 41,60 evra. Mogoče pa je kupiti tudi neimenske kuponske vozovnice za deset in več voženj, ki stanejo 1,20 evra na vožnjo.

Sedmega oktobra bo v veljavo stopil novi vozni red, mestni avtobus bo na vsaki od dveh krožnih linij dnevno opravil po pet krožnih voženj.

Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Vera Djurić Drozdek, bodo mestni potniški promet eno leto izvajali na podlagi javnega naročila. Z javnimi razpisi jim namreč ni uspelo dobiti koncesionarja, podjetje Arriva, ki je imelo koncesijo od leta 2017, se namreč ni prijavilo. Kljub temu bo izvajalec mestnih prevozov tudi zdaj Arriva, a odslej pogodbeno.

Izvajanje mestnega prevoza bo financirano na osnovi števila opravljenih dnevnih prevozov na dveh krožnih linijah. Prva krožna linija v dolžini 27 kilometrov poteka od Koroške Bele (trgovina) do Blejske Dobrave (pokopališče) in pelje do Hrušice (Belo polje), zatem pa se vrne prek Blejske Dobrave (pokopališče) do Koroške Bele (trgovina). Druga krožna linija v dolžini 24 km pa poteka od Koroške Bele (trgovina) prek Tomšičeve do bolnišnice in nazaj prek Tomšičeve do Koroške Bele (trgovina).

Kot je še pojasnila direktorica občinske uprave, bodo mestne prevoze financirali iz proračuna in s prihodki od prodaje vozovnic. Želijo pa pridobiti tudi državna sredstva za vozovnice, ki so subvencionirane, to je za prevoze upokojencev oz. starejših od 65 let, študentov, dijakov, drugih šolajočih oseb ter za druge subvencionirane vozovnice na državni ravni.

Na seji občinskega sveta prejšnji teden pa so občinski svetniki ob potrditvi cen vozovnic opozorili tudi na težave, saj v krožni liniji niso vključeni Kočna, Javorniški Rovt in Planina pod Golico. A kot so pojasnili v občinski upravi, na teh območjih lahko tudi drugi potniki uporabljajo šolske prevoze.