Osemnajstletni Marko Ponjavič je najmlajši prostofer v Sloveniji. / Foto: Osebni Arhiv

Osemnajstletni Marko Ponjavič je najmlajši prostofer v Sloveniji. / Foto: osebni arhiv

Najmlajši prostofer v Sloveniji

Osemnajstletni Marko Ponjavič s Hrušice je najmlajši prostovoljni šofer, tako imenovani prostofer, v Sloveniji. Nadarjeni mladi pianist zagnano sodeluje v projektu, v sklopu katerega omogočajo brezplačne prevoze starejšim do zdravnika, po nujnih opravkih, do javnih ustanov.

Projekt Prostofer na Jesenicah deluje od leta 2020, ta čas imajo dvanajst voznikov, če bi se jim še kdo rad pridružil, pa se lahko obrne na Občino Jesenice.

Jesenice – Na Jesenicah se lahko pohvalijo z najmlajšim prostovoljnim šoferjem, tako imenovani prostoferjem, v Sloveniji. To je 18-letni Marko Ponjavič s Hrušice, ki srčno in zagnano sodeluje v projektu, v sklopu katerega omogočajo brezplačne prevoze starejšim do zdravnika, po nujnih opravkih, do javnih ustanov.

Kot je povedala Alenka Justin z Občine Jesenice, prevoze opravljajo z električnim vozilom Zoe, ki ga je zagotovila občina, od leta 2020 do danes pa je bilo opravljenih že več kot tisoč prevozov. Ta čas imajo dvanajst aktivnih prostoferjev, nekaj jih sodeluje že od začetka, v zadnjem mesecu pa so se pridružili tudi trije novi vozniki, med njimi tudi oče in sin, Mario in Marko Ponjavič, ki so ju bili še posebej veseli. In prav Marko je najmlajši prostofer v državi.

Med vožnjo ves čas klepetajo

Kot je povedal mladi Hrušičan, ima vozniški izpit pol leta. Že pred dvema letoma, ko ga še ni imel in je bral o projektu Prostofer, si je rekel, da se bo prijavil takoj, ko bo to možno. In poleti je to tudi storil, opravil vse potrebno in konec avgusta že opravil prvo vožnjo. Na očesno kliniko v Ljubljano je peljal starejšega gospoda. Sledili so še trije prevozi, prav tako v Ljubljano na kliniko. Kot je povedal, vožnja zelo hitro mine, saj ves čas klepetajo.

»Zanimivo se mi je pogovarjati s starejšimi, saj imajo veliko zanimivih zgodb. Tudi njih zanima, kdo sem jaz, kaj delam ...«

V času, ko mora čakati na potnika, se sreča s prijatelji, potem pa ga potnik ali medicinska sestra pokliče in pride ponj pred kliniko. Če je treba, pa potnika tudi spremlja in mu pomaga v bolnišnici.

Marko pravi, da v vožnji z električnim avtom uživa, Ljubljano pa dobro pozna, saj je tam preživel štiri srednješolska leta. Obiskoval je konservatorij za glasbo, je namreč nadarjeni pianist, ki študij namerava nadaljevati na glasbeni akademiji.

In zakaj se je odločil za tovrstno prostovoljno delo in pomoč starejšim? »Čeprav sem še mlad, se zavedam, da bom tudi jaz enkrat star in bom potreboval pomoč. Zato že zdaj skušam vračati starejšim.«

Neprecenljiv prispevek

Pred kratkim je na Jesenicah potekalo tudi srečanje, na katerem se je jeseniški župan Peter Bohinec vsem voznikom zahvalil za njihovo prostovoljno delo, pri čemer je poudaril, da je njihov prispevek k boljšemu življenju starejših v občini Jesenice neprecenljiv. Prisotni so bili tudi predstavniki Zlate mreže, pod okriljem katere poteka projekt Prostofer.