V povorki je sodelovalo okoli dva tisoč udeležencev. / Foto: Primož Pičulin

V povorki je sodelovalo okoli dva tisoč udeležencev. / Foto: Primož Pičulin

Ko se vračamo k svojim koreninam

Enainpetdeseti Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so potekali pod geslom Ne vrag, le sosed bo mejak, s čimer so v Kamniku poudarjali tako pomen sožitja v povezanem svetu kot ohranjanja kulturne dediščine.

Kamnik – Minuli konec tedna je bil Kamnik v znamenju tradicionalnih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Vrhunec prireditve je bila nedeljska povorka z dva tisoč udeleženci v različnih narodnih nošah in folklornih kostumih, številni so prišli tudi iz okoliških držav. Na prireditvi, ki je tokrat potekala pod geslom iz Prešernove Zdravljice Ne vrag, le sosed bo mejak, so predstavili raznolikost oblačilne dediščine v Sloveniji, po različnih pokrajinah, stanovih in časovnih obdobjih, k predstavitvi pa so poleg lokalnih društev povabili tudi nekaj pri nas delujočih folklornih skupin manjšinskih etničnih skupnosti, ki ohranjajo dediščino svojih prednikov, ter skupin iz zamejstva ter tujine.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki jo v sodelovanju z Občino Kamnik organizira Zavod za turizem in kulturo Kamnik, je bil predsednik državnega sveta Marko Lotrič. »Prešernov verz, ki ima globoko pesniško sporočilo, razumemo tudi kot metaforo za mir in poziv k medsebojnemu spoštovanju, ki ga v tem nemirnem in pogosto nestrpnem času ne smemo preslišati. Današnji dan je tudi praznik povezovanja in sodelovanja,« je med drugim dejal v slavnostnem nagovoru pred začetkom povorke in poudaril, da gre za dogodek, ki nas opominja, da je pomembno tako prizadevanje za sožitje med narodi kot tudi skrb, da kulturna dediščina zgolj dvamilijonskega naroda ne zamre. »Če ne veš, od kod si, lahko kaj kmalu postaneš nihče in izgubljen,« je še poudaril.

»Povorka ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine je izjemen dogodek, ne samo lokalnega, ampak nacionalnega pomena, kajti narodna noša je od nekdaj predstavljala simbol slovenstva, simbol in ponos našega naroda,« je povedal kamniški župan Matej Slapar, Luka Svetec, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik, pa je ob petkovem odprtju festivala dejal, da Kamničanom dogodek pomeni veliko več kot le festival. »To je čas, ko se vračamo k svojim koreninam, ko oživljamo tradicijo in s ponosom nosimo zgodbe naših prednikov in jih prepletamo s sodobnim časom,« je dejal.

Z nedeljsko povorko se je zaključila 51. izvedba festivala, ki je od uradnega odprtja v petek popoldne skozi celoten konec tedna ponudila bogat program glasbenih in folklornih skupin. Za večerno zabavo so skrbeli glasbeni ansambli, za kulinarično razvajanje pa lokalni ponudniki. Pestra je bila tudi ponudba na stojnicah na Šutni in Maistrovi ulici, na Frančiškanskem trgu pa so se mladi in mladi po srcu lahko zabavali v lunaparku.