Vitomir Gros je kranjsko občino vodil devet let. / Foto: Tina Dokl

Vitomir Gros je kranjsko občino vodil devet let. / Foto: Tina Dokl

Gros bo novi častni občan

Na seznam častnih občanov Mestne občine Kranj bodo letos dodali Vitomirja Grosa, prvega kranjskega župana po osamosvojitvi.

Kranj – Kranjski mestni svet je potrdil seznam letošnjih prejemnikov občinskih priznanj, ki ga je pripravila komisija za nagrade in priznanja. Naziv častni občan bodo na pobudo župana Matjaža Rakovca in mestne svetnice Andreje Valič Zver (SDS) podelili Vitomirju Grosu, prvemu županu Kranja po osamosvojitvi. »S podelitvijo najvišjega občinskega priznanja bi mu Mestna občina Kranj izrazila priznanje in se mu poklonila za zelo pomembno vlogo ter delovanje v času osamosvajanja Slovenije, kot tudi za vse, kar je naredil za svojo občino kot prvi župan po osamosvojitvi in kot aktivni posameznik,« piše v pobudi.

Nagrado Mestne občine Kranj bo prejel Center Logout za uspešno in učinkovito delo na področju spletnih tveganj. Listino o priznanju bodo prejeli Peter Pavel Krč za aktivno delovanje in prispevek v skupnosti gluhih, Miro Preisinger za izume in delovanje na področju jamarstva ter skupina nekdanjih sodelavcev sekretariata za ljudsko obrambo (Peter Mauser, Robert Vodan, Asim Alidžanovič, Zlatko Filej, Milič Gazibara in Vili Knez) za pogumno dejanje ob osamosvajanju Slovenije. Veliko plaketo bosta prejela Irena Grmek Košnik in Mitja Košnik za projekt Viški hrane in za predano delo na humanitarnem področju, veliko Prešernovo plaketo pa Jože Trobec za izjemen prispevek na področju kulture.

Na letošnji razpis za podelitev občinskih nagrad in priznanj je prispelo 27 pobud, tri od teh so bile oddane prepozno, nekaj pobud pa se je podvojilo, tako da je komisija obravnavala dvajset pobud. Svetniki so večino predlaganih nagrajencev potrdili soglasno, le pri Grosu so bili glasovi deljeni.