Prikaz reševanja z reševalnimi psi je pripravilo Kinološko društvo Storžič, na fotografiji sta tudi vodnica, domačinka Marinka Valjavec, in njen pes. / Foto: Gorazd Kavčič

Prikaz reševanja z reševalnimi psi je pripravilo Kinološko društvo Storžič, na fotografiji sta tudi vodnica, domačinka Marinka Valjavec, in njen pes. / Foto: Gorazd Kavčič

Dan in pol krajanov

V Podnartu so tudi letos pripravili prireditev, na katero so povabili krajane iz vseh vasi v krajevni skupnosti. Pester program so pripravila številna društva in predani posamezniki. Domači gasilci so ob tej priložnosti prevzeli novo prikolico z opremo. Sredstva zanjo so prispevali podjetje Atotech Slovenija in domačini z donacijami na lanskem dnevu krajanov.

Podnart – Pretekli konec tedna so v Podnartu spet pripravili dvodnevni dobrodelni dogodek z naslovom Dan in pol krajanov, katerega namen je bil povezati društva in krajane iz vseh vasi v krajevni skupnosti pa tudi zbrati nekaj sredstev za opremo domačih gasilcev.

Dogajanje se je začelo v petek zvečer s prireditvijo Podnart ima talent, ki je do zadnjega kotička napolnila tamkajšnji dom krajanov. Organiziralo jo je Kulturno društvo Podnart. Sobotno dogajanje se je začelo z medgeneracijskim pohodom in nadaljevalo z izletom z motorji znamke Tomos, od poldneva naprej pa so krajani uživali v pestrem športno-zabavnem programu, ki so ga pripravili gasilci, športno društvo in Društvo za raziskovanje jam Kranj.

Vrhunec dogajanja pa je bil svečani prevzem nove gasilske prikolice. Sredstva zanjo, 20 tisoč od skupaj 25 tisoč evrov, je domačim gasilcem podarilo podjetje Atotech Slovenija, preostanek denarja za nakup in opremo gasilske prikolice pa so zbrali na lanskem dnevu krajanov.

»Zelo smo hvaležni za vse donacije, ki so nam omogočile pridobitev prikolice, s katero v primeru naravne ujme, kakršna je bila lanska, načeloma lahko pomagamo na štirih stanovanjskih objektih,« je ob prevzemu prikolice poudaril predsednik PGD Podnart Bine Perič.

»Naravne nesreče, ki se dogajajo v zadnjem obdobju, nam dajejo vedeti, da je gasilce, ki prvi pridejo na pomoč, treba primerno in namensko opremiti. V podjetju se bomo trudili, da bo sodelovanje z gasilci in lokalno skupnostjo še naprej teklo tako, kot je doslej,« je povedal direktor podjetja Atotech Slovenija Branko Fister.

Krajevni odbor Rdečega križa je pripravil praktični prikaz odziva na urgentna stanja, na katera lahko največkrat naletimo v domačem okolju, Kinološko društvo Storžič pa delo reševalnih psov. Domače gospodinje so pripravile sladice, članice društva upokojencev pa razstavo ročnih del.

Na srečanju so tudi letos pripravili srečelov, vsa zbrana sredstva pa bodo namenjena naslednjemu projektu domačega gasilskega društva, to je nakupu novega vozila za prevoz moštva; staro ima namreč za seboj že častitljivih 17 let prevažanja na intervencije, vaje in tekmovanja. Za novo vozilo morajo gasilci zbrati kar okoli sedemdeset tisoč evrov, je povedal predsednik PGD Podnart Bine Perič.