Zamenjali so več kot dvaindvajset let stare sončne celice, z novimi imajo za sto odstotkov več energije. / Foto: arhiv Triglavskega doma na Kredarici
Zamenjali so več kot dvaindvajset let stare sončne celice, z novimi imajo za sto odstotkov več energije. / Foto: arhiv Triglavskega doma na Kredarici

Najvišje ležeča sončna elektrarna

Na Triglavskem domu na Kredarici so v letošnjem letu izvedli celovito zamenjavo sončnih celic, s čimer so znižali energetski in okoljski odtis priljubljene gorske postojanke. Ob sončnem vremenu in hkratnem izkoriščanju vetrnega generatorja planinska koča postane eko hiša.

Kredarica – Lansko leto je bil obisk Triglavskega doma na Kredarici rekorden, saj so našteli 60 tisoč obiskovalcev in 18 tisoč nočitev. »Letošnji avgust je bil zaradi vsega vremenskega dogajanja popolno nasprotje lanskemu letu, še vedno pa upamo, da bo september lepši in bomo lahko zmanjšali primanjkljaj, ki smo ga ustvarili,« nam o letošnji turistični sezoni povejo v Planinskem društvu (PD) Ljub­ljana-Matica. Velik naval pohodnikov, ki so ga vsako leto deležni na Kredarici, ustvarja potrebe po zanesljivi ter predvsem okolju prijazni oskrbi z energijo. V ta namen so na postojanki pod Triglavom letos izvedli celovito zamenjavo son­čnih celic, s čimer so znižali energetski in okoljski odtis in obenem povečali izkoristek električne energije.

»Zamenjali smo več kot 22 let stare sončne celice in že zdaj vidimo odlične učinke, saj imamo sto odstotkov več energije, kot smo je imeli prej,« je povedal Aleš Jenko, vodja strokovne službe v PD Ljubljana-Matica in dodal, da ob sončnem vremenu in hkratnem izkoriščanju vetrnega generatorja Triglavski dom na Kredarici postane eko hiša.

Kot je dodal Jenko, je obnovo kot glavni sponzor omogočila Nova ljubljanska banka, sredstva pa sta prispevala tudi Telekom Slovenije in A1 Slovenija, ki imata na Kredarici svoje bazne postaje.

Ob vprašanju, kakšni so načrti in vizije delovanja gorskih koč, ki jih upravlja PD Ljubljana-Matica, je Aleš Jenko poudaril, da na vseh področjih stremijo k trajnostnemu razvoju. Tako so na Koči pri Triglavskih jezerih v začetku junija izvedli rekonstrukcijo čistilne naprave, izboljšati pa želijo tudi kvaliteto bivanja in v ta namen po postojankah urejajo sobe, uvajajo lesene pregrade med posameznimi ležišči in zmanjšujejo število postelj na skupnih ležiščih.

»Koče bomo počasi posodabljali na vseh nivojih delovanja, vse pa je odvisno od naših finančnih zmožnosti in podjetij kot pomembnih sponzorjev, ki nam pri tem priskočijo na pomoč,« je zaključil Aleš Jenko.

ZADNJI KOMENTARJI
Lorem
×