padavine dež neurje fronta temperatura prognoza dežnik slabo vreme nevihta / Foto: Gorazd Kavčič

Od srede opoldne do noči bodo po podatkih Agencije RS za okolje obilne padavine predvsem v zahodni polovici Slovenije, možni bodo krajevni nalivi. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Za večji del Slovenije izdali oranžno opozorilo

Agencija RS za okolje je za obdobje od srede opoldne do noči na četrtek izdala oranžno opozorilo zaradi padavin v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Kranj – Kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (ARSO), bo od srede do petka v večjem delu Slovenije občasno deževalo, v sredo popoldne se bodo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pojavljali tudi močnejši nalivi. Na teh območjih pričakujejo med 50 in 100 milimetrov padavin, nekaj manj pa na severovzhodu države. Glavnina padavin bo padla v manj kot 12 urah. Na agenciji ob tem pričakujejo močnejši porast hudourniških vodotokov in zastajanje padavinske vode.

V sredo bodo temperature v notranjosti Slovenije večinoma še med 15 in 18 stopinjami Celzija, v četrtek in petek pa le okoli 12 stopinj Celzija. Meja sneženja bo v sredo še nad 2000 metrov, v četrtek in petek pa se bo približala 1500 metrov nad morjem. ️V soboto in nedeljo, najverjetneje pa tudi še v ponedeljek in torek pričakujejo deloma jasno vreme z nekaj jutranje megle po nižinah. Postopno bo spet nekoliko topleje. Nov dež se bo predvidoma pojavil šele sredi prihodnjega tedna.

Vremenska napoved

Danes popoldne bo po podatkih agencije oblačnost od zahoda naraščala. V zahodnih krajih bo proti večeru začelo rahlo deževati. Temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija. Ponoči se bo dež na zahodu krepil in se do jutra razširil nad osrednjo Slovenijo. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, ob morju okoli 16 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno. Padavine se bodo dopoldne razširile nad vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Ob morju se bo krepil jugo, drugod bo zapihal jugozahodnik, popoldne pa postopno severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, v Gornjesavski dolini okoli 13 stopinj Celzija.

Severozahod Slovenije

Jutri bo na območju severozahodne Slovenije v obdobju med 16. in 19. uro maksimalna hitrost vetra od 50 do 70 kilometrov na uro. Na agenciji ob tem priporočajo dodatno previdnost v prometu. V prvi polovici dneva pričakujejo med 40 in 70 milimetrov, v drugi polovici dneva pa med 100 in 125 milimetrov padavin. "Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi," opozarjajo na agenciji. Možne so tudi krajevne nevihte z močnejši nalivi, piši vetra in udari strel.

Nevarnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije opozarja, da bo v sredo in četrtek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile.

Kot so pojasnili, povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Na zavodu ob tem pozivajo prebivalce, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih.