Medtem ko cene novih nepremičnin padajo, se rabljene še vedno dražijo. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Medtem ko cene novih nepremičnin padajo, se rabljene še vedno dražijo. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Prodaja pada, cene še rastejo

Medtem ko število prodaj precej upada in so tudi cene novih nepremičnin padle, cene predvsem rabljenih nepremičnin še vedno rastejo, kažejo podatki Statističnega urada za prvo četrtletje

Ljubljana – Skupna vrednost stanovanjskih nepremičnin, prodanih v prvih treh mesecih letošnjega leta, je znašala dobrih 340 milijonov evrov, kar je za 20 odstotkov manj kot v zadnjem trimesečju lanskega leta in za 15 odstotkov manj kot v istem četrtletju minulega leta. Kot kažejo podatki Statističnega urada, je bilo skupno prodanih 2057 stanovanjskih nepremičnin (stanovanja in hiše skupaj) oz. približno petino manj kot v četrtletju pred tem.

Prodaja nepremičnin je v prvem trimesečju leta upadla za približno petino.

Večinoma so se kupci odločali za rabljene nepremičnine. Novih je bilo prodanih okoli 160, v skupni vrednosti dobrih 46 milijonov evrov. Nova stanovanja so se tudi pocenila. V primerjavi z zadnjimi tremi meseci lanskega leta so cenejša za 7,6 odstotka, s tem pa se je tudi prekinil trend rasti cen zadnjih treh četrtletij. Nekoliko bolj so se pocenila nova stanovanja (za 7,9 odstotka), manjši pa je bil padec cen pri družinskih hišah (za 5,3 odstotka).

Ne glede na to, da so se kupci manj odločali za nakup nepremičnin in da so cene novih padale, pa so bile razmere na trgu rabljenih nepremičnin drugačne. Rabljena stanovanja in hiše so se namreč kljub temu v prvih treh mesecih letošnjega leta še naprej dražile. Na četrtletni ravni so bile dražje za 2,7 odstotka. Nekoliko bolj je bila izrazita rast cen rabljenih stanovanj, ki je znašala 3,2 odstotka, rabljene hiše pa so se podražile za dva odstotka. Najbolj izrazito so se rabljene nepremičnine podražile v Mariboru, sledila pa je Ljubljana.