Tajnik Slovenske športne zveze Celovec Marko Loibnegger, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, predsednik Slovenske športne zveze Marjan Velik, deželni glavar dr. Peter Kaiser in deželni športni direktor Arno Arthofer (od leve) na proslavi Slovenske športne zveze. / Foto: Novice Celovec

Tajnik Slovenske športne zveze Celovec Marko Loibnegger, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, predsednik Slovenske športne zveze Marjan Velik, deželni glavar dr. Peter Kaiser in deželni športni direktor Arno Arthofer (od leve) na proslavi Slovenske športne zveze / Foto: Novice Celovec

Praznik Slovenske športne zveze

Pretekli teden so v Celovcu slavili 75. obletnico ustanovitve Slovenske športne zveze na Koroškem, organizacije, ki povezuje 33 slovenskih in dvojezičnih športnih društev z okrog tri tisoč aktivnimi športnicami in športniki. Junija leta 1949 jo je ustanovilo devet športnih društev z dvojezičnega ozemlja Koroške. Številni njeni športniki so se in se še doma in na tujem uveljavljajo v vrhu športnih panog, v katerih tekmujejo. Starejši se spomnimo smučarskega skakalca Karla Schnabla, ki je zmagal na olimpijskih igrah leta 1976 v Innsbrucku, in njegovih prav tako uspešnih sotekmovalcev. Med kolesarji je blestel Peter Wrolich, kasneje pa je prihajal mlajši rod, katerega del so smučarski skakalec Daniel Tschofenig, kombinatorec Tomaž Druml in biatlonka Dunja Zdouc.

V celovški stolnici so v nedeljo, 22. septembra, počastili 200. obletnico duhovniškega posvečenja škofa Antona Martina Slomška. Septembra je poteklo tudi 25 let, ko je Slomška takratni papež Janez Pavel II. na Betnavi pri Mariboru kot prvega Slovenca razglasil za blaženega. Celovške svečanosti so se udeležili tudi slovenski škofje. Slomšek je bil leta 1851 med ustanovitelji Mohorjeve družbe.

Predsednik Marjan Velik, ki že 32 let vodi zvezo, je v prazničnem govoru poudaril, da je zveza izšla iz krize, ko so jo hoteli potegniti v politične vode. Ostala je strokovna, slovenska in dvojezična ter povezovalna, tako med športniki kot prebivalci dežele Koroške in njene soseščine.

Med udeleženci jubilejne prireditve sta bila koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser, ki je dejal, da si brez nje ne more predstavljati koroškega športa, in deželni športni direktor Arno Arthofer. S slovenske strani pa se je svečanosti udeležil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Obljubil je, da bo Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu še naprej podpiral dejavnost Športne zveze in da jo ima za zelo pomembnega člana načrtovane zamejske športne koordinacije. Predsedniku zveze Marjanu Velik je podelil priznanje Urada. Na slovesnosti so predstavili tudi knjigo Transport 2.0, ki predstavlja zgodovino zveze, njene člane in projekte. Napisala sta jo dolgoletni tajnik zveze Ivan Lukan in Simon Rustia. »S knjigo sva želela tudi opozoriti na neuresničene projekte, kot je bil na primer gradnja športne dvorane pri Slovenski gimnaziji. Žal pa v odločilnem trenutku ni bila manjšina dovolj enotna in ni podprla projekta,« je na predstavitvi 160-stranske knjige dejal Ivan Lukan.