Kritiki bele napotnice opozarjajo na teoretično možnost, da bi z njeno uvedbo legalizirali preskakovanje čakalnih vrst. / Foto: Tina Dokl / Foto:

Tudi napotnice, ki so bile izdane pred 10. septembrom in jim veljavnost še ni potekla, bodo spremenjene v napotnice do zaključka zdravljenja z vsemi pooblastili. / Foto: Tina Dokl

Napotnice veljajo do zaključka zdravljenja

Zdravniki odslej izdajajo napotnice z vsemi pooblastili, ki veljajo do zaključka zdravljenja. To velja tudi za napotnice, ki so bile izdane pred 10. septembrom in jim veljavnost še ni potekla.

Kranj – V torek so v veljavo stopile spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se nanašajo na napotnice. Kot so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je po novem omogočena izdaja napotnic, ki bodo veljale do zaključka zdravljenja.

Z eno napotnico zdravnik določi pregled, preiskavo, zdravljenje in nadaljnje napotitve.

Napotni zdravnik ima po novem na podlagi napotnice samodejno vsa pooblastila, torej določi pregled, preiskavo, zdravljenje in nadaljnje napotitve. Na napotnici torej ne bodo več posebej določena pooblastila 1., 2. ali 3. kot doslej.

Po novem zdravnik, ki bo izstavil napotnico, na napotnici tudi ne bo več označil, za koliko časa naj bi ta veljala. Veljala bo do zaključka zdravljenja, torej tudi za morebitne operativne posege in kontrolne preglede, oziroma vse dokler je napotni zdravnik ne zaključi. V primeru, da napotnice ne bo zaključil sam (če bo denimo pozabil), bo napotnica samodejno zaključena po preteku dveletnega roka, šteto od zadnje zdravstvene storitve, opravljene na podlagi te napotnice, če na ta dan zavarovana oseba ni vpisana v čakalni seznam.

Kot so pojasnili na ZZZS, bodo tudi napotnice, ki so bile izdane pred 10. septembrom in jim veljavnost še ni potekla, spremenjene v napotnice do zaključka zdravljenja z vsemi pooblastili.

Kot so še poudarili na ZZZS, zavarovana oseba v času veljavnosti napotnice lahko zamenja specialista, kar bo z uveljavitvijo napotnice do zaključka zdravljenja lahko bolj aktualno.