Blejsko jezero plavanje sup supanje čoln kajak vročina plavalci turisti Bled / Foto: Tina Dokl

Letošnje meteorološko poletje je bilo na državni ravni izjemno toplo in nadpovprečno osončeno, količina padavin pa je bila pod povprečjem. / Foto: Tina Dokl

Letošnje poletje najtoplejše doslej

Letošnje meteorološko poletje je bilo na ravni države najtoplejše v zgodovini meritev – vsaj od leta 1950.

Kranj – Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih Agencije RS za okolje je odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 znašal 2,4 stopinje Celzija. Kot so navedli, je bila povprečna temperatura letošnjega poletja rekordna v višjih legah, na Notranjskem in v jugovzhodni Sloveniji, ne pa drugod po nižinah. Poletje je bilo rekordno toplo predvsem na račun izredno toplih noči oziroma juter, sicer pa je bilo že deseto po vrsti s pozitivnim temperaturnim odklonom.

»Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja se poletja v povprečju ogrevajo in so se od takrat ogrela že za več kot 3,5 stopinje,« so razložili na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso).

Tudi osončenost je bila letos poleti nadpovprečna: kazalnik osončenosti je glede na primerjalno obdobje znašal 106 odstotkov, kar je deseta najvišja vrednost od leta 1961.

Za letošnje poletje je bila značilna tudi podpovprečna namočenost: višina padavin je bila na državni ravni pod dolgoletnim povprečjem. Kazalnik višine padavin je znašal 92 odstotkov, kar letošnje poletje uvršča v tretjino najbolj suhih od leta 1950, so še navedli na Arsu.