Državna sekretarka Helga Dobrin / Foto: Tina Dokl/arhiv Gg

Državna sekretarka Helga Dobrin / Foto: arhiv GG (Tina Dokl)

Ko pride policija, je prepozno

Medvrstniško nasilje je v vse večjem porastu: lani so policisti obravnavali okrog tisoč štiristo primerov medvrstniškega nasilja, letos pa že več kot tisoč šeststo.

Ljubljana – Medvrstniško nasilje je kompleksen problem, ki se pojavlja med vrstniki v različnih družbenih okoljih, v zadnjem času pa je v vse večjem porastu tudi medvrstniško nasilje, ki se izvaja na spletu, so v torek poudarili na okrogli mizi, ki jo je organiziralo ministrstvo za notranje zadeve. Ta je bila sicer zaprta za javnost, po koncu pa je državna sekretarka in vodja delovne skupine vlade za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja Helga Dobrin opozorila, da pri tej problematiki pogosto manjka konkretna izvedba v praksi. »Ko policija stopi na prizorišče, je že prepozno. Kljub temu pa prepoznavamo svojo vlogo v preventivnem delovanju, da prispevamo k prepoznavanju te tematike in ustvarjanju okolja, v katerem bi se nasilje čim manj pojavljalo,« je dejala.

Na porast medvrstniškega nasilja je v uvodnem nagovoru opozoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar: »Lani je bilo okrog 1400 primerov medvrstniškega nasilja. Letos pa je v policijski statistiki že več kot 1600 primerov.« Poudaril je nujnost skupnega delovanja in ukrepanja predvsem pri prepoznavi in preprečevanju medvrstniškega nasilja.

Preveč zaščitniški

Ravnateljica Strokovnega centra Planina Leonida Zalokar pa je po poročanju STA dejala, da sta slovenski sistem in zakonodaja do otrok preveč zaščitniška in da otroci ter mladostniki za nasilna dejanja ne prejmejo ustrezne kazni.