padavine dež neurje fronta temperatura prognoza dežnik slabo vreme nevihta / Foto: Gorazd Kavčič

Zadnji dnevi so nam poleg ohladitve prinesli tudi obilne padavine. / Foto: Gorazd Kavčič

Izrazita ohladitev, nalivi in višje sneg

Padavine naj bi danes zjutraj ponehale.

Kranj – Če so se še minuli konec tedna ponekod po Sloveniji temperature dvignile nad 30 stopinj, pa se je vroče vreme nato poslovilo. Poleg nižjih temperatur so nam zadnji dnevi prinesli tudi obilne padavine. Zaradi včerajšnjih neviht in močnejših nalivov je Agencija RS za okolje (Arso) celo izdala oranžno opozorilo.

Če so se napovedi Arsovih meteorologov uresničile, nas je včeraj popoldne prešla hladna fronta, ki so jo spremljali okrepljeni sunki severnega vetra. Prav tako so za včeraj napovedali izrazito ohladitev in hitro spuščanje meje sneženja v popoldanskih in večernih urah, pri čemer naj bi ob močnejših padavinah snežilo vse do sredogorja, pobelilo pa bi lahko višje gorske prelaze in morda tudi nekatere alpske doline. Padavine naj bi danes zjutraj ponehale. »Do petka zjutraj lahko pade od 90 do 140 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več,« so napovedali na Arsu.

Dodali so, da bo od jutri na Gorenjskem razmeroma oblačno vreme, občasno bodo še možne manjše padavine. Pod Karavankami bo pihal karavanški fen. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne pa okoli 15 stopinj Celzija.