dan odprtih vrat ZD zdravstveni dom Jesenice okrogla miza posvet stojnice ozaveščenje meščanov zdravnik medicinska sestra zdravstvo doktor / Foto: Gorazd Kavčič

Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Dan odprtih vrat v zdravstvu

Kranj, Jesenice – Danes, v torek, 17. septembra, je dan odprtih vrat v atriju Zdravstvenega doma (ZD) Kranj. Ob 10. uri bosta zbrane pozdravila direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura in župan Matjaž Rakovec, vse do 14. ure pa bodo obiskovalcem na voljo brezplačne meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja, analiza telesne sestave, predstavitev aktivnosti Centra za krepitev zdravja in lokalnih društev pacientov, pa tudi info točke s predstavitvijo kanalov, preko katerih imajo pacienti možnost sporočiti povratno informacijo glede zdravstvene obravnave. Ob 10.30 bo uradno odprtje prenovljenih prostorov v prvem nadstropju ZD Kranj, ob 12. uri predavanje Kakšen pa je moj krvni tlak.

Dan odprtih vrat bo potekal tudi v ZD Jesenice. Med 10. in 14. uro bodo v avli postavljene stojnice, kjer bo mogoče opraviti meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja, predstavljala se bodo društva pacientov. Obiskovalce bo pozdravila direktorica Maja Robič, predstavljala se bosta zdravstvenovzgojni in cepilni center, potekalo bo predavanje o novostih pri cepljenju. Obiskovalce bodo seznanjali z možnostmi sporočanja svojih izkušenj z zdravstveno obravnavo.

Na Jesenicah bo pestro dogajanje tudi v Splošni bolnišnici Jesenice, in sicer med 9.30 in 14. uro. Obiskovalce bo pozdravila direktorica bolnišnice Petra Rupar. Na stojnicah bodo preventivne aktivnosti predstavili Društvo sladkornih bolnikov Jesenice, Europa Donna, Onkoman, Društvo bolnikov s sladkornimi boleznimi. Izvajali bodo meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in analizo telesne sestave. Od 10. do 12. ure bodo v sejni sobi zanimiva predavanja, namenjena vsem pacientom in njihovim svojcem. Na dogodku bodo sodelovali tudi dijaki Srednje šole Jesenice.

Ob 17. septembru, ki je tudi svetovni dan pacientov, vrata obiskovalcem odpira tudi Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj. Ob 10. uri bo nagovor direktorice Larise Hajdinjak, od 10.30 do 12. ure vodeni ogledi porodnega bloka in tematska predavanja. Ob 10.30 bodo predstavili fizioterapevtsko obravnavo v nosečnosti in po porodu, ob 11.10 uporabo zdravil v nosečnosti in v času dojenja, ob 11.50 dojenje in spodbujanje dojenja, ob 12.30 pa samopregledovanje dojk. Vse od 10. do 14. ure se bodo predstavila društva pacientov, partnerjev in oddelkov bolnišnice na stojnicah.