Iskanje pogrešanega planinca na območju Triglava / Foto: Pu Kranj

V nedeljo je na območju Triglava spet potekalo obširno iskanje pogrešanega ameriškega planinca. / Foto: PU Kranj

Američan še naprej pogrešan

Iskanje triintridesetletnega državljana ZDA Kyla VerHoefa, ki je pogrešan od 14. septembra, ko se je s Krme odpravil na Triglav, se nadaljuje.

Mojstrana – Obširno iskanje pogrešanega ameriškega pohodnika Kyla VerHoefa so na območju Triglava, Kredarice, Planike, Staničeve koče, Doliča in širše okolice do dolin Vrata, Kot in Krma s pomočjo policijskega helikopterja – sicer v slabih vremenskih razmerah – neuspešno izvedli že v ponedeljek, 16. septembra. Minulo nedeljo so akcijo iskanja ponovili, tudi tokrat brez uspeha.

Pogrešani državljan ZDA Kyle VerHoef naj bi bil oblečen v oblačila sivozelene barve, ima kratke rjave lase in nahrbtnik najverjetneje modre barve. Njegovo vozilo so našli na območju doline Krma.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so minulo nedeljo nadaljevali aktivnosti pri iskanju pogrešanega Američana, ki sicer prebiva v Budimpešti. V iskalni akciji, ki se je začela ob 8. uri v Krmi, je sodelovalo več kot trideset gorskih reševalcev iz Mojstrane, Bohinja, Kranjske Gore, Radovljice in Rateč, policistov gorske policijske enote, policistov vodnikov službenih psov in članov posadke policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah. Znova so pregledali širše območje Triglava z vsemi dostopnimi potmi in melišči, a pogrešanega niso našli.

Pod stenami Triglava je tudi veliko globokih brezen. Nekatera so prekrita s snegom in zato »nevidna«, kar predstavlja veliko nevarnost za pohodnike, ki se ne držijo markiranih poti.

Policisti vse, ki bi karkoli vedeli o pogrešanem pohodniku ali ga videli, prosijo, da podatke sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali Policijsko postajo Kranjska Gora na 04/582 07 00 ali pokličejo na številko 113 oziroma anonimni telefon 080 1200. Pogrešani državljan ZDA Kyle VerHoef naj bi bil oblečen v oblačila sivozelene barve, ima kratke rjave lase in nahrbtnik najverjetneje modre barve. Njegovo vozilo so našli na območju doline Krma.

Razmere izredno zahtevne

»Razmere na terenu nad Planiko in Kredarico so bile izredno zahtevne. Na mnogih nevarnih in izpostavljenih predelih je še sneg, ponekod je pod snegom tudi led. Kjer na poti ni snega, pa so poti zaradi taljenja snega večinoma mokre in spolzke. Pod stenami Triglava je tudi veliko globokih brezen. Nekatera so prekrita s snegom in zato 'nevidna', kar predstavlja veliko nevarnost za pohodnike, ki se ne držijo markiranih poti. Zato znova pozivamo k veliki in konkretni previdnosti ter odgovornosti, ki je včeraj manjkala pri marsikaterem obiskovalcu visokogorja,« so po končanem nedeljskem iskanju sporočili policisti.

Nočno reševanje iznad Prisankovega okna

V ponedeljek so gorski reševalci iz Kranjske Gore reševali tuja planinca, ki sta se povzpela skozi Prisankovo okno, kjer ju je ujela tema. Poslabšale so se tudi vremenske razmere, poleg megle je začelo še deževati, za nameček pa se je še znočilo. Zaradi zahtevnih razmer in nepoznavanja terena tako sama nista več našla poti v dolino. Kranjskogorski gorski reševalci so ju locirali s pomočjo koordinat in se odpravili na pomoč peš. Planinca so našli nad Prisankovim oknom, z njihovo pomočjo pa sta varno sestopila v dolino.